zefciu:
IQ jest powszechnie stosowanym testem przez specjalistów w celu zdiagnozowanIan stopnia upośledzenia intelektualnego, więc dlaczego nie miałby służyć do wyselekcjonowanIan najinteligentniejszych ludzi?
Mózgi bardzo inteligentnych ludzi pracują szybciej, sprawniej i zupełnie odmiennie od mózgów przeciętnych ludzi, mają inną selektywność, potrafią wyłapać rzeczy istotne i ważne i niedostrzegalne dla innych.
Jeżeli chodzi o sumienie to niekoniecznie istnienie rozwiniętego sumienia musi korelować z niższym IQ. Wydaje mi się, że wręcz przeciwnie, ludzie , którzy nie mają na tyle inteligencji, żeby uczciwie zarabiać, bardziej będą skłonni na przykład do brania łapówek czy kombinowania.
Cytat:Tak. W Singapurze 90% ziemi jest włanością państwa, 80% ludności mieszka w państwowych mieszkaniach, a 37% rynku to firmy z dużym udziałem państwowego kapitału. Ale wolny rynek ma się świetnie.Nie twierdzę, że model gospodarczy Singapuru jest idealny, ale obecnie to jeden z najbogatszych krajów świata, z najniższym podatkami i najlepsza i najtańszą służbą zdrowia. Ziemia należy do państwa z powodów sprawiedliwościowych, poniewaź zysk ze wzrostu wartości ziemi jest według niektórych ekonomistów niesprawiedliwy, jako, że wartość ziemii zależy od inwestycji w okoliczną infrastrukturę, którą finansują wszyscy podatnicy.
Cytat:Nie, nie jest. Z definicji.W zakresie od 100 - 150IQ , 120 IQ wypada gdzieś poniżej środka.
Tak szczerze, to nie wiem, skąd ta fetyszyzacja IQ – miary umiejętności rozwiązywania testów IQ się u niektórych bierze.
IQ jest powszechnie stosowanym testem przez specjalistów w celu zdiagnozowanIan stopnia upośledzenia intelektualnego, więc dlaczego nie miałby służyć do wyselekcjonowanIan najinteligentniejszych ludzi?
Mózgi bardzo inteligentnych ludzi pracują szybciej, sprawniej i zupełnie odmiennie od mózgów przeciętnych ludzi, mają inną selektywność, potrafią wyłapać rzeczy istotne i ważne i niedostrzegalne dla innych.
Jeżeli chodzi o sumienie to niekoniecznie istnienie rozwiniętego sumienia musi korelować z niższym IQ. Wydaje mi się, że wręcz przeciwnie, ludzie , którzy nie mają na tyle inteligencji, żeby uczciwie zarabiać, bardziej będą skłonni na przykład do brania łapówek czy kombinowania.
Rozsadziło mi antenę.