znaLezczyni napisał(a): (...)przez antyszczepionkowych idiotów może to trwać znacznie dłużej.
Tak, używam mocnych słów, ale łagodniejsze słowo niż idiota nie przystaje do takiego zachowania w pandemicznej rzeczywistości.
W Niemczech zasłyszałem określenie "Kowidiota" i uważam, że pasuje jak ulał.
Cytat:Przykład z życia wzięty: moja rodzina pytała, czy Brytyjczycy chętnie się szczepią, bo w Polsce opór przed szczepieniami jest dość silny. Tak, mówiłam, wszyscy, których znam (a z racji pracy spotykam się z wieloma osobami) szczepią się, czekają na terminy i szczepią tak szybko jak tylko mogą. A w zeszłym tygodniu niespodzianka, spotkałam parę, która postanowiła się nie zaszczepić. Bo boją się skutków ubocznych i że szczepionka zmieni im DNA. Ta para to Polacy. A potem spotkałam innego człowieka, który zapytał mnie, czy wiem, co jest w szczepionce (odpowiedziałam, że nie i że nie interesuje mnie to) a potem dowodził, że to rządy chcą wymordować ludzi, wszystkie statystyki są sztucznie zawyżane a w ogóle to Bill Gates zapowiedział to już 5 lat temu. I ten człowiek był Rumunem.
Zazwyczaj daleka jestem od rasizmu, ale w kwestii szczepionek poziom głupoty, egoizmu i braku odpowiedzialności wśród Polaków jest absurdalnie wysoki.
Jeżeli chodzi o poziom gadania, to owszem. Może. Ale jeżeli chodzi o poziom akcjonizmu, to Twój rasizm jest jak najbardziej błędny:
https://de.wikipedia.org/wiki/Proteste_g...eutschland
https://en.wikipedia.org/wiki/Protests_o...in_Germany
Chyba tylko w USA były tak silne demonstracje kowidiotów. Przy czym USA mają jeszcze wyjaśnienie przez Trumpa i całą kampanię wyborczą. Ale Niemcy? Ten miks ruchów prawicowych, naziolskich, alternatywnych i ogólnie "przeciwnych" scalił się wokół korony. I owszem, trochę Polaków też tam się kręci. Znam co najmniej dwoje. Ale do tego dochodzą nawet takie dziwactwa, jak raperzy z afrykańskim pochodzeniem tworzący piosenkę razem z faszystami. Rospowszechnianie fakeów, według których nikt nie umiera na kowida, ale od maseczek masowo umierają dzieci. I nie zapomnijmy próby szturmowania Bundestagu 29.08.2020, może nie na taką skalę, jak w Waszyngtonie, ale jednak paru ludków się przebiło. Tego samego dnia trochę więcej ludków z tej samej demonstracji pikietowało przed ambasadą Rosji na znak... poparcia dla Rosji. Do tego dochodzą drobniejsze akcje, jak specjalne masowe wchodzenie bez masek do sklepów.
I nie zapominajmy, że sporo z tych idiotów ma wsparcie w szeregach... policji. Na trybunach zapraszani są aktywni lub byli policjanci. Jeżeli chodzi o pałowanie, to łatwo dostać jako uczestnik kontrdemonstracji. A z jednej demonstracji, na którą kowidioci zabierali dzieci, zachował się taki obrazek:
![[Obrazek: wahn.jpg?im=Resize%3D%28800%2C342%29&has...bbeaa1ac91]](https://p6.focus.de/img/fotos/id_13116211/wahn.jpg?im=Resize%3D%28800%2C342%29&hash=6b70f6dc4329e449757a274f6beda1f06b9dfb1f3a9aff76c843a8bbeaa1ac91)
To drugi powód, dlaczego tak alergicznie reaguję na durnoty geranium. W Polsce to może tylko duronty, w Niemczech to jest zaraza, w przenośni i dosłownie.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!