DziadBorowy napisał(a):lumberjack napisał(a): Ciekawe. Zakaz handlu powoli staje się iluzją. Właśnie zauważyłem, że u mnie na wiosze Delikatesy Centrum i Groszek działają w niedzielę.
I bardzo dobrze. Szkoda, że najpewniej PIS akurat tutaj będzie uszczelniał przepisy.
Już uszczelniają.
https://www.onet.pl/informacje/onetwiado...x,79cfc278
Cytat:Dziennik informuje, że po tym, jak w ostatni dzień tygodnia otworzył się Kaufland, prace nad nowelizacją ustawy nabrały tempa.
- Dostaliśmy zielone światło na zmianę przepisów dotyczących zakazu handlu w niedzielę. Nowelizacja ustawy jest już gotowa, na początku lipca trafi do Sejmu – zapowiada w "DGP" Janusz Śniadek, poseł PiS, który pilotował prace nad obowiązującą od ponad trzech lat ustawą.
[...]Wyraził nadzieję na szybkie przyjęcie zmian i wejście w życie przepisów poselskiego projektu przed końcem wakacji.
Z informacji dziennika wynika, że sklep będzie mógł prowadzić działalność w niedziele niehandlowe jako placówka pocztowa, pod warunkiem, że ten rodzaj działalności będzie dla niej dominujący.
"DGP" informuje o planach wprowadzenia wymogu, aby w miesiącu poprzedzającym kontrolę PIP łączne wpływy z działalności określanej jako "przeważająca" wynosiły ponad 50 proc. Planowane jest też wprowadzenie dla podmiotów chcących korzystać ze zwolnienia, wymogu prowadzenia ewidencji przychodów z podziałem na działalność uprawniającą do zwolnienia i pozostałe.
Ale dziwne trochę, że uszczelniają. Jakbym rządził państwem i wiedział i widział, że jest ono w coraz gorszym finansowo stanie, to bym nie uszczelniał.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać