To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje!
Gawain napisał(a): No upraszczam, bo zagłębiając się w niuanse...

https://www.dw.com/pl/ponad-połowa-niemc...a-42567783

Cytat:Ponad połowa Niemców uważa, że ich rodzina była ofiarą Hitlera
54,4 proc. Niemców zalicza swoją rodzinę do ofiar polityki Hitlera, a tylko 17,7 proc. przyznaje, że wśród ich przodków byli sprawcy nazistowskich zbrodni.

https://www.stiftung-evz.de/fileadmin/us...018_dt.pdf

Tytuł klikbaitowy, bo jak zaglądniesz do źródła, to odnajdziesz pytanie, czy wśród przodków były ofiary II Wojny Światowej. Różnica pozornie drobna, niemniej w tekście artykułu jest "ofiary polityki Hitlera" a w tytule "ofiary Hitlera".

Ale to są kwestie poboczne. Ważniejsze są kwestie, ilu Japończyków uważa się za ofiary II WS. Co z Rosjanami? Jak tam badania we Włoszech? Może wśród pomniejszych sojuszników Hitlera też robiono takie ankiety? Jak tam Rumunia, Węgry, co z naszymi braćmi Słowakami?

No właśnie. Moja teza jest taka, że tutejszy system edukacji odwala kawał dobrej roboty. Zamiast rzucać jakieś procenty, porównaj to do krajów, w których takiej roboty się nie odwala. Ale wiem, żartowałem, w takich krajach nie robi się takich ankiet.

Cytat:I fakt, grupa ledwo reprezentatywna, ale na moje oko to istnieje przekonanie, że za Hitlera w Wehrmachcie dziadkowie robili za kucharzy i służyli w orkiestrach. Istnieje tabu, zwłaszcza w byłym enerdówku, żeby nic nie mówić, niczego nie przepracować, bo jeszcze jakieś Stassi usłyszy i będą kłopoty. Po wykitowaniu dziadków i pradziadków owo przekonanie staje się jedyną znaną "prawdą" i stąd ulubione i powszechne "ofiarowywanie się"

Jest jeszcze śmieszniej. 14,9% ankietowanych ma tzw. tło migracyjne. Zaokrąglijmy, 15% ma co najmniej jednego rodzica z jakiejś Polski, Rosji, Turcji, Grecji lub Włoch. Co do różnic między Wschodem a Zachodem nie doczytałem się różnic, bardziej znaczące są wyniki wyborcze partii naziolskich czy "alternatywnych".

PS: 45% to osoby powyżej 60 lat. Rozumiem, że przy ankietach telefonicznych łatwiej trafić na seniora. Czy to ma wpływ na wynik? Pracowałem dorywczo w domach starców, tu i naziole się znajdą, i jakiś pojedynczy ostatni żyjący SSman. Jeszcze nie wszyscy umarli.

Cytat:No ale co w  tym dziwnego. Akurat historia to nauka, o której większość sądzi, że ją zna i rozumie, ale ni cholery nie pamięta niczego poza urywanymi komunałami. U nas toż to samo mamy. Kto dziś wie, że polskie wojska pod Smoleńskiem wpierdalały trupy z głodu? Kto pamięta lisowczyków? Albo kto pamięta jak działała najstraszniejsza tortura w Berezie? No właśnie...

No właśnie. "Tylko" 17%? Aż 17%. Stawiam orzechy przeciw dolarom, że nie znajdziesz ani jednego kraju z tak wysoką kulturą winy. W każdym szanującym się kraju takie historie rodzinne zamiata się pod dywan. Zrób statystykę, w ilu polskich rodzinach ktoś z przodków wspierał komunizm, kto z ancestorów donosił. A to "tylko" komunizm, ustrój, który po 1953 był już szczerbatym tygrysem. O uczestnictwie w przestępstwach wojennych nie mówi nikt.

Anecdata, kolega brata ze szkoły wiedział, że jego dziadek zmarł w obozie. Kiedyś przypadkiem dowiedział się, że owszem, w obozie zmarł, ale nie jako więzień. Wiem, był taki dowcip o nieomal identycznej treści, ale w jego przypadku to była rzeczywistość. Nie sądzę, że w ankietach ktoś by się przyznał.

(Edit: żeby było jasne, kolega z polskiej szkoły. W Polsce. Obóz też na terenie dzisiejszej Polski, choć oczywiście niemiecki-hitlerowski).

Cytat:No ale to nie oni są problemem tylko to na co zwrócił uwagę Timur Vermes w "On Wrócił". Demagogia i przekonanie o byciu ofiarą są tym gruntem na którym wyrósł Adolf. I grunt ten jest dzisiaj orany i dobrze nawożony.

Są podobieństwa i różnice. Z jednej strony Niemcy były kumulacją kryzysu gospodarczego, politycznego i moralnego. To co dziś mamy to homeopatia w porównaniu z 20-leciem międzywojennym. Z drugiej strony to kolejny - po RON - przykład historyczny, jak demokracja może dokonać samolikwidacji. Dlatego nie uważam, że Niemcy jakoś szczególnie są narażone na kolejnego Adolfa. Wszystkie państwa są narażone.

Cytat:Tacy Austriacy mówią wprost:

https://www.rpo.gov.pl/pliki/12517177920.pdf

Cytat:42 proc. Austriaków jest zdania, że nie wszystko za czasów Hitlera było złe

(...)

Z ankiety przeprowadzonej przez Market-Institut z Linzu wynika, że 61 proc. mieszkańców Austrii chętnie widziałoby na czele państwa _ silnego człowieka _.

Nie wiem, czy takie badania robiono w Polsce, ale z anegdotycznych doświadczeń i w naszym kraju urodzenia ludzie "doceniają" niektóre osiągnięcia Adolfa. Co do drugiego punktu nie znalazłem potwierdzenia. Poparcie dla demokracji jest i w Polsce i w Austrii w okolicach 75+%. Wprawdzie poparcien dla rządów silnego człowieka jest większe, ale w badaniu liczono łącznie kategorie "mocno" i "trochę", więc nie wykluczające demokracji, taki Kaczyński by się załapał. Wiem, badania trochę przedawnione, ale Twój link był z 2009, moje są świeższe.

https://wiadomosci.wp.pl/bez-niej-nie-wy...247792257a

https://amp.dw.com/de/in-%C3%B6sterreich...a-38520756

Cytat:Niemcom jeszcze niewygodnie to przyznać, ale widać pierwiosnki w postaci Związku Wypędzonych, powszechnym poczuciu bycia ofiarami, przebitkami naziolków w wyborach. Jak napisałem, teraz powstanie inny wektor, do którego się przyczepi Adolf 2.0, żeby nie pójść siedzieć za propagowanie nazizmu, ale niech no tylko gospodarka spowolni...

Związek Wypędzonych to żaden "pierwiosnek", to stary grzyb. To ludzie ponad 60 letni (patrz uwaga wyżej), którzy, patrząc obiektywnie, byli ofiarami. Przesuwanie granic to jedno, to kwestia traktatów i prawa międzynarodowego. Wypędzanie już w traktatach i w prawie międzynarodowym nie jest dopuszczane. Wyżej wymieniony związek skupia właśnie te grupy. Tyle że w ramach UE jego roszczenia  straciły rację bytu, tak jak roszczenia IRA przed brexitem.
Cytat:Bo etnos i religia przestały mieć znaczenie w momencie gdy za poziom życia nie odpowiadały przywiezione ze sobą zasoby a nabyte umiejętności. Tutaj różnice nie byly duże i szybko się okazało, że Irlandczycy i Polacy potrafią się świetnie organizować, mają dar do zakładania firm i ogólnie stają się middle class jak tylko się im nie przeszkadza. Z Murzynami było inaczej. Kościuszko powtarzał, że należy zapewnić im edukację po wyzwoleniu, bo se nie poradzą za dobrze. Nikt nie słuchał. Teraz teoretycznie mając dostęp i równość wobec prawa robią to co Polacy i Irlandczycy w latach 40 i 50 i już nawet w statystykach przestępczości spadaj w rankingu. No ale jak będą petryfikowani bonami i przywilejami to ni cholery ich ekonomia nie zmusi do zmiany stylu życia.

Być może nie wyraziłem się jasno. WASP to określenie amerykańskiej elity, jej członkowie lub potomkowie zajmują najwyższe stanowiska. Zaraz potem są WP, czyli potokowie Niemców, Holendrów, Szwedów może jeszcze. Na trzeci miejscu W, czyli potomkowie katolickich imigrantów z Włoch, Irlandii czy Polski. A na samym końcu ci, co nie są ani White, ani Anglosaxon, ani Protestant. Zauważ przykładowo, że jak próbowano przmalować Boba Unanue na latynosa podczas kampanii prezydenckiej. Podczas gdy tak on jak i cała firma Goya Inc. to dzieło imigrantów z Hiszpanii. A więc W, nie L. Także Polacy w middle class pasują do tej hierarchii.

(Edit2: byłbym zapomniał, jest jeszcze trochę egzotyczna kategoria WAS. Tacy katolicy to nawet prezydentury mogą się dochłapać, więc będą między WASP a WP)
Cytat:Zapraszam do byłych pegieerów i na blokowiska lub do kamienic, znajdujących się w historycznie najgorszych częściach miast Duży uśmiech U nas są całe wylęgarnie tak ugettowione, że szok.

Ale czy te getta to owoc "rasistowskiej urbanistyki"? Nigdy nie twierdziłem, że w Polsce gett nie ma, chyba nie załapałeś sedna mojego sporu z zefciem.

Cytat:A ja myślę, że najważniejsze to stworzyć nowe dzieła sztuki, a stare, no to cóż...

Pal sześć jakieś damy z łasiczkami czy innymi gronostajami. Ale pilaster swego czasu marudził, że polski przekład De Revolutionibus powstał tak późno. Cóż, w XVII wieku łacina była w użytku, pisali w niej nie tylko astronomowie (Keppler, Galileusz) ale i reszta świata nauki, jak Newton, Gauss, Linne, Humboldt. A jak przeszło się na języki narodowe, to nasze oryginały były w Szwecji. Niby można kopii używać, ale co oryginał to oryginał.

Cytat:No ale dowody pokazują, że ładni mają lepiej w życiu. Jak niby sensownie niwelować różnice skoro na wejściu i wyjściu każdej interakcji są ludzie, którzy nie są racjonalnymi maszynkami odciętymi od automatyzmów. Toż prawo wszędzie w cywilizowanym świecie jest równe dla wszystkich. Tu już nic więcej zrobić się nie da.

Oj da się, da. Równolegle do ruchów antyrasistowskich i dżenderowych rośnie ruch przeciw bodyszejmingowi i dominacji ideałów piękna. Temat na osobny temat, tu tyle, że modelki "plus size" już nie są tak egzotyczne jak parę lat temu.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez bert04 - 04.07.2021, 01:14
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 21.05.2024, 02:37
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 30.05.2024, 15:51
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 30.05.2024, 19:05
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 12:13
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 13:05
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 14:13
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 15:03
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 15:09
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 16:36
RE: Poprawność polityczna coraz bradziej terroryzuje! - przez Poszukujacy - 03.08.2024, 19:52
RE: Shogun, książka i seriale - przez lumberjack - 29.04.2024, 21:58
RE: Shogun, książka i seriale - przez Sofeicz - 02.05.2024, 12:32
RE: Shogun, książka i seriale - przez zefciu - 30.04.2024, 07:26
RE: Shogun, książka i seriale - przez bert04 - 30.04.2024, 08:29
RE: Shogun, książka i seriale - przez Osiris - 30.04.2024, 08:35

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości