zefciu napisał(a):boście rojenia Barlama z Kalabrii o pełnej transcendentności wszystkiego, co niestworzone uznali za dogmat.
Proszę zatem podać cytaty z odpowiednich dokumentów potwierdzających tę tezę. Bo ja mogę podać cytaty z oficjalnych dokumentów które przeczą tej tezie. Poza tym, transcendentny to taki którego nie można poznać za pomocą materialnych narzędzi. Ale to przecież Ty atakujesz cuda które mają wymiar materialny o których pisałem wcześniej
zefciu napisał(a):No tutaj nie ma wykluczania
Nie rozumiem tego co napisałeś
zefciu napisał(a):Nie wiem o jakie konkretnie kłamstwo chodzi
"Papież znając okoliczności wyboru Focjusza na patriarchę wysłał do Konstantynopola swoich legatów, którzy mieli stwierdzić, który z biskupów ma prawo do sprawowania urzędu; Ignacy czy Focjusz. Jednak ci zostali przekupieni, i mimo że była to nieprawda opowiedzieli się po stronie Focjusza. Co więcej, Focjusz sam napisał list do Papieża, w którym informował, jakoby Ignacy sam złożył urząd, kiedy tak naprawdę Bardas, rządzący w imieniu małoletniego Michała III pozbawił go urzędu, gdyż ten napominał go, aby odstąpił od grzechu kazirodztwa ze swoją synową Eudocją, nie zgodził się zamknąć cesarzowej Teodory w klasztorze i uznać władzy Bardasa nad cesarstwem"
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Schizma_Focjusza