Rowerex napisał(a): Do czasu wprowadzenia obowiązku prawnego mają prawdziwie wolny wybór, nawet gdy wiąże się on z utrudnieniami, to nadal jest wolny: daliście mi prawo wolnego wyboru, to z niego skorzystam, a skoro coraz bardziej udajecie, że jest wolny, to ja poczekam na obowiązek.Aha. Czyli „na złość babci odmrożę sobie uszy”. Czy precyzyjniej „na złość państwu zarażę babcię chorobą, od której umrze w męczarniach. Powtarzam – nie potrafię sympatyzować ze wspomnianymi ludźmi.
Cytat:Zwykły instynkt obronny przed byciem zdominowanymTrzeba było zaszczepić się po znajomości albo za łapówę przed swoją kolejnością. Też by zrobili coś „wbrew systemowi”, a przynajmniej nie roznosiliby zarazy.
Cytat:bo może ktoś kiedyś na ulicy Tęczowej nakaże wszystkim mieszkańcom wymalować na tęczowo wszystkie domy i ogrodzenia i nie będzie zmiłuj się dla daltonistów - oczywiście dobrowolnie, ale jak nie, to nigdy wam nie wybudujemy lub nie udrożnimy kanalizacji, będziecie tonąć we własnych odchodach, a nie prawdą jest, że okoliczna firma zajmująca się m.in. malowaniem domów i ogrodzeń oraz prowadząca hurtownię farb należy do żony burmistrza z udziałem kilku radnych (Tęczową wybrałem perfidnie z wiadomego powodu ;-D)Analogia jest z dupy, bo nie ma żadnego bezpośredniego związku między malowaniem domów, a udrożnioną kanalizacją.
Cytat:Tak na marginesie, bardzo po za tematem, ale w nawiązaniu do altruizmu - otóż altruizm ludzki osiągnął ostatnio swoje apogeum w Afganistanie i na granicy Polski z Białorusią - fajnie się nim wyciera gębę lub tylną część ciała, gdy trzeba kogoś do czegoś zmusić - przecież mieszkańcy Afganistanu to altruiści, gdyby nie ich poświęcenie się dla dobra cywilizacji, to talibowie wkroczyliby gdzie indziej - osobiście czuję do afgańczyków pełną empatię.Mógłbyś rozwinąć swoją myśl? Bo mam niejasne wrażenie, że próbujesz wyjechać z jakimś argumentem rzędu „А у вас негров линчуют”, ale nie mam do końca pewności, czy to prawda i kim są w tym argumencie негры, a kim вы. Nie, żebym Cię zmuszał do wyjaśnienia. Jeśli to rzeczywiście tego typu argument, możemy spuścić nań zasłonę milczenia.