Cala ta awantura z Francja jest tylko jeszcze jednym przykladem na to ze male panstwa europejskie calkowicie traca znaczenie w grze miedzy swiatowymi kolosami, o czym zreszta wielokrotnie pisalem. Dla mnie tu w gruncie rzeczy lezy sens zjednoczonej Europy ( czego jestem wielkim zwolennikiem ) i dziwia mnie zagrywki ludzi wydawaloby sie inteligentnych ktorzy tego nie rozumieja. Powrot do koncepcji narodowych forsowanych przez PiS i innych populistow jest przestarzaly i niemodny
a zapedy Kaczynskiego i jego kolegow w sprawie zmieniania Unii jako zywo przypominaja mi proby rzadu emigracyjnego w Londynie odwrocenia biegu historii i zmuszenia sojusznikow zachodnich do uznania praw Polski do ziem zajetych przez sowiety. G z tego wyszlo i to samo stanie sie teraz.
a zapedy Kaczynskiego i jego kolegow w sprawie zmieniania Unii jako zywo przypominaja mi proby rzadu emigracyjnego w Londynie odwrocenia biegu historii i zmuszenia sojusznikow zachodnich do uznania praw Polski do ziem zajetych przez sowiety. G z tego wyszlo i to samo stanie sie teraz.