Panzer Division napisał(a): Bierze się to z próby konsekwentnego wnioskowania na podstawie wcześniej przyjętych założeń. Zdecydowana większość przejdzie obojętnie wobec niby przyjętych założeń, wystarczy, że ich jawnie nie podważy, a mała część będzie drążyć aż do końca. Jeżeli życie zaczyna się od poczęcia, człowiek jest równy w swojej godności na każdym etapie życia to tak samo należy chronić 1 miesięczny zarodek jak i 3 miesięczny płód. Idąc dalej, życie ludzkie zaczyna się jeszcze przed medycznym początkiem ciąży. Czyli już "człowieczek" w pierwszych nastu godzinach dopiero wędruje do macicy. Czy wobec tego kobiety stosujące spirale można nazywać....dzieciobójczyniam (przynajmniej potencjalnymi, skoro może dojść do zapłodnienia i intencjonalnie wtedy nie dopuści się do zagnieżdżenia)i?!
Masz rację, głupio pytam. To nie są moralne intuicje, tylko czysta ideologia, odklejona od życiowej praktyki. Ci ludzie nie żyją poza cywilizacją, której istotną zdobyczą jest antykoncepcja, która wraz z wieloma innymi czynnikami tworzy warunki, w których- nazwijmy to tak- wyznające liberalne obyczajowo normy społeczności zyskują przewagę z racji lepszego dysponowania swoimi zasobami. Ci ludzie jednak znajdują się w obszarze społecznych wpływów grup mających swój interes w propagowaniu ideologii pro-life i pod wpływem pewnej społecznej dynamiki oraz sugestywności pustosłowia, które przywołujesz (a którego próbka znajduje się w linkowanych przeze mnie nagraniu), sami praktykują i głoszą reguły oderwane od cywilizacyjnych realiów, w których funkcjonują.
Wron NIEmiecki napisał(a): Będzie tak jak to opisano w Archipelagu Gułag - nasili się katobolszewicki terror, będą donosy i aresztowania kobiet oraz administracyjne nękania. Powstaną Lebensborny dla kobiet albo coś na kształt lagrów, przeznaczonych dla "wrogów ludu" i elementy antykatolickie.
Na razie, to ja się obawiam o stan oddziałów ginekologicznych i neonatologicznych w naszych szpitalach, w szczególności o braki kadrowe spowodowane unikaniem potencjalnej odpowiedzialności i obciążających psychicznie warunków pracy.
All cognizing aims at "delivering a grip on the patterns that matter for the interactions that matter"
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315