kmat napisał(a):lumberjack napisał(a): Smak też jakoś dziwny. Test se zrobiłem - batonik kokosowy - czuję słodkość, ale nie czuję kokosa. Pstrąg smażony - czuję słoność, ale nie czuję, ze jem rybie mięso.To jest właśnie utrata węchu. Większość z tego, co uważamy za doznania smakowe to w istocie zapachy. Smak sensu stricte to słodki, słony, kwaśny, gorzki, to co Japończycy nazywają umami i raczej niewiele więcej. Jeszcze powinieneś czuć ostrość i reagować na mentol, bo to receptory temperatury.
Swoją drogą ciekawe co się jeszcze utrzymuje po utracie węchu.
Dobrze dla Lumbera, że nie jest profesjonalnym Nosem w wytwórni perfum, albo testerem żywności, to by dopiero była katastrofa.
PS.
Glutaminianu masz pod dostatkiem w tym co jesz, można go znaleźć w produktach o wysokiej zawartości białka, takich jak np. przetwory mleczne, mięso i ryby, a także warzywa.
Produkty spożywcze używane ze względu na walory smakowe, takie jak grzyby i pomidory, mają wysoki poziom naturalnych glutaminianów.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.

