Mustafa Mond napisał(a): ci co się szczepili i tak chorują (no tak, tyle że rzadziej i dużo łagodniej niż zaszczepieni),
Miałem jakiś czas temu dyskusje na fejsie z takim mundrym, co to twierdził, że szczepionki mają tylko łagodzić przebieg i zmniejszać ryzyko zgonu, a nie zapobiegają zachorowaniom. Pogrzebałem wtedy i badania wyraźnie wskazują na mniejsze ryzyko zachorowania (sprawdzane na podstawie wymazów u zaszczepionych i grupy kontrolnej niezależnie od wystąpienia objawów, więc to nie kwestia bezobjawowego covidu po szczepieniu).
Mustafa Mond napisał(a): nie można w tak krótkim czasie mieć pewności, że szczepionka jest bezpieczna (da się, na "szkiełku" moża przyśpieszyć i przewidzieć przyszły bieg wypadków),Ci ludzie nie zdają sobie sprawy z ogromu wiedzy na temat składników tych preparatów i sposobu ich działania, jakie nauka do tej pory zgromadziła. Szczepionka to nie jest nieznany czynnik X z kosmosu, tylko preparat opracowany w oparciu o doskonałą znajomość zagadnienia (takie np. modyfikacje wirusowego mRNA, jakie BionTech wprowadził w Cominarty- preparacie Pfizera- były możliwe dzięki zastosowaniu tej wiedzy).
Inna sprawa, że już jednak trochę minęło od zaszczepienia pierwszych milionów...
Mustafa Mond napisał(a): szczepionka powoduje bezpłodność (bez komentarza),
Stwierdzone w oparciu o pogłoski wzięte z dupy. Słyszałem, że nawet kobiety z mojej branży (farmacja) podawały podobny powód ("nie wiadomo jak to na możliwość zajścia w ciąże wpłynie"). Ktoś puści taką bzdurę, a ludziskom brak wiedzy, żeby to podważyć, więc na wszelki wypadek biorą to do siebie. Generalnie w obszarze zdrowia bardzo szkodliwe zjawisko, biorące się z braków w edukacji.
Mustafa Mond napisał(a): moje życie, robię co chcę (aha).
Nie tylko jego, stąd ta cała wielka akcja szczepień. Tępy egoizm niestety.
Tak sobie myślę, że naprawdę przydałoby się w systemie oświaty docenić wagę zagadnień zdrowia (także psychicznego).
All cognizing aims at "delivering a grip on the patterns that matter for the interactions that matter"
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315