Co do armii - według SIPRI USA na zbrojenia wydaje ponad 10 razy więcej niż Rosja. Do tego Rosja pewnie rozkrada i marnuje więcej tych pieniędzy rękami oligarchów. USA ma też dużo lepsze technologię. Nie pasuje mi to do tych rankingów. W Global Fire Power Index Rosja faktycznie jest na drugim miejscu, ale to nie przez to, że nie liczą tam czasem wszystkiego nominalnie? Mam wrażenie, że jeden stary, rozpadający się ruski czołg z 1980 ma taką samą wartość tam, co jeden najnowocześniejszy czołg z USA, bo jeden czołg równa się jednemu czołgowi. Nie potrafię znaleźć innych wyjaśnień. Przecież broń odziedziczona po ZSRR, to teraz ultra-rzęchy. Jedynie atomówki i inne rakiety są pewnie teraz jeszcze jako tako sprawne, ale tu też są pewnie sposoby na zniszczenie rakiet w powietrzu i na rozwalenie konwencjonalne i teleinformatyczne źródeł rakiet z Rosji. Nasze zachodnie ministerstwa obrony nie są pewnie na tyle głupie, by o to nie zadbać.
No i ta "wielka siła" armii rosyjskiej nie pasuje mi do zakrztuszenia się na Ukrainie i w porażce wspieranych przez Rosjan Ormian z Azerami. A także nie pasuje mi z istnieniem antyrosyjskiego państwa gruzińskiego (tylko Osetii i Abchazji nie kontrolują) i innych krajów poradzieckich.
A co do gazu i ropy, to tutaj jest problem i stąd musimy mieć zapasowe źródła paliw. No ale bez sprzedawania Europie gazu i ropy Rosja traci kilkanaście albo i z kilkadziesiąt procent ze swego budżetu. To też nie jest tak, że Rosja bez szkód może nas trwale odciąć. No ale tak - przez gaz i ropę nie możemy grać aż tak ostro, jak byśmy mogli.
No i ta "wielka siła" armii rosyjskiej nie pasuje mi do zakrztuszenia się na Ukrainie i w porażce wspieranych przez Rosjan Ormian z Azerami. A także nie pasuje mi z istnieniem antyrosyjskiego państwa gruzińskiego (tylko Osetii i Abchazji nie kontrolują) i innych krajów poradzieckich.
A co do gazu i ropy, to tutaj jest problem i stąd musimy mieć zapasowe źródła paliw. No ale bez sprzedawania Europie gazu i ropy Rosja traci kilkanaście albo i z kilkadziesiąt procent ze swego budżetu. To też nie jest tak, że Rosja bez szkód może nas trwale odciąć. No ale tak - przez gaz i ropę nie możemy grać aż tak ostro, jak byśmy mogli.
"I sent you lilies now I want back those flowers"