DziadBorowy napisał(a): Nie mam zielonego pojęcia jakie będą odpowiednie. Zwracam tylko uwagę, że na służbę zdrowia w stosunku do PKB wydajemy najmniej w Europie. Więc nie ma co się dziwić, że to działa do dupy.
Jak się na coś wyda dużo kasy to też może być do dupy. Widzę to w mojej branży. Ci co kasują ludzi drogo i pracują legalnie płacąc swoje składki odwalają nieraz mega fuszerę, a ci co robią na czarno i kiepsko się cenią potrafią wykonać robotę solidniej. Ilość wydanej kasy nie ma prostego przełożenia na jakość.
DziadBorowy napisał(a): Zresztą przedsiębiorca na ten moment płaci na służbę zdrowia coś około 381 złotych miesięcznie. Osoba zarabiająca średnią krajową coś koło 450 złotych. Jak to się ma do cen porządnych ubezpieczeń prywatnych oferujących coś więcej niż wizyty do kilku najbardziej popularnych lekarzy specjalistów oraz pełny zwrot kosztów leczenia szpitalnego również w przypadku choroby nowotworowej?
A czy tylko ze składki zdrowotnej jest finansowana służba zdrowia?
DziadBorowy napisał(a): Wiceminister Kraska stwierdził, że w związku z nowym wariantem (który wg pierwszych doniesień oraz wstępnych danych z RPA może być faktycznie paskudny) być może będzie zakaz lotów do RPA. Ale nie teraz - tylko "być może wkrótce". Tymczasem Polska jest jednym z niewielu krajów w Europie, która jeszcze nie wprowadziła takiego zakazu. Przez co ludzie z całej Europy przebywający w RPA w obawie przed całkowitym lockdownem wracają sobie do domów przez Polskę.
Przyznam, że przestaję rozumieć indolencję tej władzy odnośnie covida. Przecież ich elektorat do RPA raczej nie lata. Taka decyzja nie pogrąży ich w sondażach. Jasne, że ten wariat w końcu do nas też dotrze, ale chyba lepiej mieć go nieco później niż nieco wcześniej. Ale co tam jest przecież weekend - a w poniedziałek wróci się do roboty i się zastanowi co z tym zrobić. Na razie niech sobie latają.
W poniedziałek jak wrócą do roboty zastanowią się ile sobie w tym roku przyznać nagrody za walkę z covidem.
DziadBorowy napisał(a): Zresztą ja tu nie twierdzę, że trzeba od razy podnosić podatki, wystarczy, że udział finansowania ochrony zdrowia w wydatkach państwa się zwiększy.
Dokładnie tak. Sprywatyzować TVP, a miliardy, które mają być na nią przepierdolone można przerzucić do służby zdrowia.
DziadBorowy napisał(a): Oczywistym jest też to, że nie wystarczy "dosypać kasy". Ale dosypanie kasy jest tutaj niezbędne. Chociaż to jedynie warunek konieczny a nie wystarczający.
Trza by się raczej zastanowić co zrobić aby po dosypaniu kasy nie została ona zmarnotrawiona. Żeby to chociaż poszło na pensje dla pielęgniarek, salowych, medyków, lekarzy rezydentów...
Iselin napisał(a): Mnie tylko bolało ramię. A tu ludzie się cieszyli, że po szczepionce zdychają, bo to znaczy, że organizm walczy i wytwarza przeciwciała. Mam nadzieję, że mój też jakoś tam walczył.
Czytałem wywiad z jakimś doktorkiem wirusologiem, który powiedział, że ilość przeciwciał w organizmie nie ma prostego przełożenia na to jak organizm poradzi sobie z chorobą.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać