Osiris napisał(a): Fajny filmik, który obrazowo przedstawia jaki poziom biedy panuje na świecie ale to nie na temat. Gość dyskutuje z tezą, jakoby masowa imigracja pomagała zwalczać nędzę ubogich krajów. Ułamek procenta tych ludzi ma wolę i możliwości aby podróżować do Europy czy Ameryki
Erdo, Łuka i Putin już się postarają o zwiększenie tych możliwości.
Osiris napisał(a): ja tylko twierdziłem, że uchodźcom należałoby pomóc w w ramach przepisów unijnych które nas obowiazują. Można by to wykorzystać również politycznie, na co z naszym rządem nie ma oczywiście co liczyć.
Ja to mam wyjebane na jakiekolwiek prawa - czy to unijne czy polskie czy międzynarodowe. Ludziom w takiej sytuacji jak na granicy należy pomóc, stworzyć jakieś warunki do życia i funkcjonowania, bo tak po prostu wypada. Tak mi mówi moje sumienie, moja empatia czy tam kompas moralny. Jak zwał tak zwał.
Osiris napisał(a): Dokładnie ale dlaczego nie możemy zrobić czegoś podobnego do Turcji?
Żeby nie traktować ludzi jak zakładników, jak mięso armatnie, jak broń, którą można szantażować innych.
Osiris napisał(a): Albo chociaż spróbować pokazać to medialnie w innym świetle, przyjąć część z nich i stworzyć propagandowy film pokazujący jak to się zajmujemy imigrantami i pokazywać go na Zachodzie (pis jest dobry w propagandzie). W tym momencie staliśmy się po trochu tym mitycznym przedmurzem chrześcijańskiej Europy i to nam chyba nie służy.
Przyjmiesz część, zachęcić pierdyliard następnych i będzie fala jak w 2015 i to nie tylko na granicy z Białorusią.
Ja akurat mam ciągle takie samo stanowisko jak w 2015 odnośnie tamtej fali - nie przyjmować.
Osiris napisał(a): Przecież ja nie postuluję otwarcia granic dla wszystkich ale potraktowanie tych ludzi jak ludzi, tylko tyle.
Czemu nie dla wszystkich? Jak traktować ludzi jak ludzi to chyba wszystkich? Nie ważne czy małżeństwo lekarzy czy robotnika z fabryki i sprzątaczki. Każdy jest ludziem.
Osiris napisał(a): Wydaje mi się, że percepcja społeczeństw europejskich jeśli chodzi o uchodźców się zmieniła w ostatnich kilku latach i decyzje polityczne, nie tylko w Niemczech, to odzwierciedlają.
W sensie, że są gorzej postrzegani? A tego to nie wiem.
Osiris napisał(a): W Wielkiej Brytanii jedynie czego pragną prezesi dużych firm to tania siła robocza.
To niech spierdalają, wyzyskiwacze. Tanio się skończyło. Niech płacą normalne, a nie głodowe stawki i to nieważne czy Ahmedowi czy Kowalskiemu czy jeszcze komuś innemu. Płacenie komuś groszy w takich czasach przy takich cenach wszystkiego to przestępstwo. A żerowanie na zdesperowanym uchodźcy to już w ogóle skurwysyństwo.
Osiris napisał(a): Tymczasem dalej nie wiem dlaczego Polak sobie mógł nielegalnie jeździć do innych krajów od lat ale taki Irakijczyk już nie może.
Kto chce niech se próbuje. Nie moja sprawa. Każdy kraj ma z kolei prawo bronić swoich granic.
Osiris napisał(a): Pewnie jest ale pokazywanie całemu światu jak to się barykadujemy przed imigrantami niczym obrońcy Minas Tirith przed naporem orków raczej nam nie przysporzy politycznych ani wizerunkowych korzyści.
A może ktoś tam żyjący obecnie w Turcji to zobaczy w tv/internecie/na swoim smartfonie i uzna, że nie będzie się ładował w takie gówno.
Osiris napisał(a): Zastanawia mnie ile było takich przypadków zgonów z powodu braku opieki lekarskiej w tym samym czasie co kryzys przy białoruskiej granicy. Tam pojechała garstka lekarzy w skali krajowej a uchodźca, mimo że nie Polak to też człowiek. Naprawdę nie widzę sensu w komentarzu tego gościa o teleporadach.
Statystyk ci nie podam, bo nie znam. A Polak, mimo że Polak, też człowiek i też coś by mu się należało oprócz gównoteleporady. Skoro uchodźca może mieć bezpośredni kontakt z lekarzem to i stara samotna babcia też go powinna mieć.
Osiris napisał(a): Pisałem już wcześniej: przyjąć każdego i rozpatrzyć wniosek o azyl. Część bym przyjął, część wysłał dalej na Zachód ( gdyby to nagłośnić Niemcy by tak łatwo nie odmówili) a część być może zawrócił. Przecież na granicy nie było pół miliona ludzi.
Ale będzie tyle. Wystarczy ogólnoświatowy przekaz, że jest zielone światło.
Osiris napisał(a): Chodzi o to, żeby pokazać innym w Europie, że jesteśmy w stanie poradzić sobie z czymś takim jak "najazd" imigrantów w sposób przekonujący i rozsądny. Nasz rząd tymczasem, tak jak pisał Żarłak nie jest zdolny to sensownych działań i takie panuje przekonanie o nas w Europie.
Ja to bym im pobudował jakieś tymczasowe schroniska, żeby mieli ciepło i co jeść i gdzie się wykąpać. A co dalej z nimi zrobić to nie wiem. No chyba bezdusznie odesłałbym. I chyba w wielu miejscach Europy, zwłaszcza w Grecji jest podobna sytuacja. Że ludzie siedzą latami w jakichś prowizorycznych schroniskach i cholera wie co z nimi zrobić.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać