kmat napisał(a): [quote='Gawain' pid='758683' dateline='1640715633']
Miecza nie oglądałem, ale na pewno Wieśka i Koło mocno czuć Shannarą.
To to samo.
Cytat:Co do Wieśka nadziei wielkiej nie mam. Widać, że mamy serial "na motywach", a showrunnerka tak sobie to ogarnia. Brakuje temu jakiejś wewnętrznej logiki. Jeszcze inny problem - Sapkowski jest dobry w krótkiej formie. Tam gdzie liczą się postaci, relacje, humor, gra na emocjach. Ale długa forma wymaga już jakiegoś światotworzenia, metaplotu itp. U AS to jest kiepskie, świat jest mocno niedopracowany, a fabuła dąży właściwie donikąd.
Ja się jeszcze łudzę. Mimo wszystko próbują coś zrobić z tym dryfem w stronę finału GoT. No i Heniek czuwa nad tym, żeby showrunnerka nie odpływała w siódme nieba poprawności politycznej tylko trzymała się Sapka.
Cytat:Tymczasem w serialu poprawianie tego, co poprawić trzeba idzie kiepsko, ale zawalono to co było dobre. Nawet Szczerbic uniknął w dużym stopniu tego ostatniego błędu.
Bo Szczerbic nie miał ambicji umoralniania najmłodszego widza. A ja wierzę, że po falach hejtu za brak słowiańskości i logiki wejdą w końcu na porządne, utarte trakty. Są questy, jest kanwa wystarczy to sprzągnąć. A że w serialu jest magia, są przepowiednie no to trudno nie będzie. Po tym jak wyszli naprzeciw fanom gier i po zjechaniu za brak logiki, będą musieli być bardziej książkowi, a przy tym mogą odbiec od biedafinału, bo mają jak. Co więcej jest miejsce na spinoffy i pobocza.
Sebastian Flak