Odpaliłem w połowie. Gość analizując dane dla Europy zupełnie ignoruje większą zakaźność wariantu Omnikorn. Slajd pokazujący zwiększenie liczby przypadków w tej fali w stosunku do poprzednich w krajach gdzie jest duży jak to określają środowiska proepidemiczne "sanitaryzm" to całkowite kuriozum. Powinny być tam przecież porównanie krajów z dużymi obostrzeniami w tych kwestiach z tymi gdzie te obostrzenia są małe. Jeżeli jest coś wartościowego w pierwszej części filmu dajcie znać. Ja widząc taki pokaz "rzetelności" straciłem tym zainteresowanie. Ale jeżeli dla Polski również w jednej paczce analizował dane z fali wiosennej (wariant Alfa) wczesnojesiennej (wariant Delta) i obecnej (wariant Omnikorn) z których każdy kolejny miał większy stopień zakaźności to mogło mu faktycznie wyjść, że korelacji nie ma.
Pomijając w ogóle zbyt mały poziom wyszczepienia w Polsce, który nawet w najlepiej wyszczepionych województwach jest zbyt niski aby stanowił barierę dla wirusa. Oraz spadek skuteczności schematu dwudawkowego dla Omnikorna.
A tak ogólnie to mistrzostwo świata - gość statystycznie obala skuteczność "segregacji sanitarnej" w Polsce, gdzie w ogóle nie prowadzono żadnych istotnych obostrzeń dla osób niezaszczepionych i mogli oni robić dokładnie to co zaszczepieni
Edit. Dla zainteresowanych:
https://www.bruegel.org/wp-content/uploa...cates_.pdf
Nieco poważniejsza analiza dla wybranych państw Europejskich pokazujących, że paszporty covidowe i ich respektowanie miało jednak znaczenie.
Pomijając w ogóle zbyt mały poziom wyszczepienia w Polsce, który nawet w najlepiej wyszczepionych województwach jest zbyt niski aby stanowił barierę dla wirusa. Oraz spadek skuteczności schematu dwudawkowego dla Omnikorna.
A tak ogólnie to mistrzostwo świata - gość statystycznie obala skuteczność "segregacji sanitarnej" w Polsce, gdzie w ogóle nie prowadzono żadnych istotnych obostrzeń dla osób niezaszczepionych i mogli oni robić dokładnie to co zaszczepieni
Edit. Dla zainteresowanych:
https://www.bruegel.org/wp-content/uploa...cates_.pdf
Nieco poważniejsza analiza dla wybranych państw Europejskich pokazujących, że paszporty covidowe i ich respektowanie miało jednak znaczenie.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"