Rozum mówi aby wspierać w ramach UE i NATO.
Serce mówi aby NATO dało Ukrainie "no fly zone". Naprawdę głupio tak stać obok, mieć odpowiedni sprzęt do obrony ukraińskiej ludności cywilnej i patrzeć jak jest mordowana przez ruskie bombowce. A więc zapewne w konsekwencjach byłaby III WŚ... chociaż tak do końca nie jestem pewien. Pamiętam jak Turcja zestrzeliła kiedyś Rosji samolot i nie skończyło się na III WŚ tylko na tym, że "mocarz" Putin na jakiś czas wstrzymał kupno kurczaków z Turcji.
Nie wiem też czy uda się uniknąć III WŚ nie pomagając Ukrainie tak jak moglibyśmy. Możliwe, ze to będzie coś mimo wszystko nieuniknionego.
Czy dalej będziemy stać i patrzeć z założonymi rękami kiedy desperat Putler zacznie stosować na Ukraińcach broń chemiczną/biologiczną?
:/
A może on w złości jebnie na Kijów atomówkę kiedy jego armia konwencjonalna okaże pełnię swej niekompetencji? Wtedy też nic nie zrobimy jako NATO? Ten scenariusz wydaje się nie do wyobrażenia, ale przecież jeszcze nie tak dawno nie do wyobrażenia wydawała się pełnoskalowa inwazja na Ukrainę.
Serce mówi aby NATO dało Ukrainie "no fly zone". Naprawdę głupio tak stać obok, mieć odpowiedni sprzęt do obrony ukraińskiej ludności cywilnej i patrzeć jak jest mordowana przez ruskie bombowce. A więc zapewne w konsekwencjach byłaby III WŚ... chociaż tak do końca nie jestem pewien. Pamiętam jak Turcja zestrzeliła kiedyś Rosji samolot i nie skończyło się na III WŚ tylko na tym, że "mocarz" Putin na jakiś czas wstrzymał kupno kurczaków z Turcji.
Nie wiem też czy uda się uniknąć III WŚ nie pomagając Ukrainie tak jak moglibyśmy. Możliwe, ze to będzie coś mimo wszystko nieuniknionego.
Czy dalej będziemy stać i patrzeć z założonymi rękami kiedy desperat Putler zacznie stosować na Ukraińcach broń chemiczną/biologiczną?
:/A może on w złości jebnie na Kijów atomówkę kiedy jego armia konwencjonalna okaże pełnię swej niekompetencji? Wtedy też nic nie zrobimy jako NATO? Ten scenariusz wydaje się nie do wyobrażenia, ale przecież jeszcze nie tak dawno nie do wyobrażenia wydawała się pełnoskalowa inwazja na Ukrainę.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać