bert04 napisał(a): Być może nie nadążam za tym, dlaczego akurat to dla Ciebie jest taką zagwozdkąAle tutaj nie chodzi o to, że jest to „akurat taką zagwozdką”. Raczej o to, że ten fragment należy do ciekawej klasy „fragmentów, które są trochę bez sensu, ale doskonale da się je wyjaśnić krytycznie”.
Cytat:przecieś koegzystencja politeizmu na terenie Judei powinna być znana dla krytycznego czytelnika STOczywiście… Tylko czy to jest akurat przykład koegzystencji politeizmu?
Cytat:Nadal nie łapię.No dobra. To wyobraź sobie, że jesteś Jeroboamem. Możesz przypisać mu tutaj dowolne przymioty moralne i religijne. Ale z zachowaniem narracji bliblijnej. Jesteś przywódcą części narodu, który wyszedł z Egiptu. Na drodze z Egiptu miał miejsce incydent z cielcem, który został jednoznacznie potępiony. Ponadto lud otrzymał od Boga centralny obiekt kultowy, jakim jest arka. I teraz masz zagwozdkę, bo chcesz zachować niezależność polityczną, a centrum kultowe z arką jest dla Ciebie zagrożeniem. Co robisz? Ja mogę pomyśleć o kilku scenariuszach. Ale „buduję konkretnie cielce” do nich nie należy.
Offtop się robi. Można o tym podyskutować gdzieś indziej, tylko jeszcze nie wiem gdzie, a nie mam pomysłu na nowy wątek.