Bert04 napisał(a):Oczywiście otwarta jest kwestia, które tekty św. Pawła traktować tak a które siak. I jest niebezpieczeństwo chciejstwa, tzn. że będziemy te teksty traktować dosłownie, które pasują pod z góry założone tezy. Ale z drugiej strony to sam św. Paweł tę furtkę otworzył. W sumie przed Twoim tekstem nie myślałem o tym z tej strony, dzięki, że nasunąłeś mi tę myśl
Raczej wątpliwe żeby można interpretować List do Rzymian w ten sposób bo odwoluje sie do kwestii soteriologicznych. Nie mówił on o jakiś praktykach lokalnych jak w Koryncie
Zresztą, raczej geje - lsebijki a mówicą szerzej LGBT raczej mają to gdzieś co mówi Biblia i Kościół. Z moich obserwacji wynika że większość a nich jest antyreligijna. Więc nie wiem po co stosować takie wybiegi. Jakieś lesbijki "biskupki" nie przyciągają Szwedów do zborów
B4 napisał(a):Sobie niewiele robię z tego, czy jesteś takiej narracji przeciwny
Hermano, [Mk 1,15]. To trochę nie poważne żeby Bóg sam sobie zaprzeczał i sprawiał że ktoś zaczyna wierzyć w duchy jakiś Czukwe-Bukwe Ambalabamba plemion z Kambodża czy innych Burkina Faso