lumberjack napisał(a): Inni są Ukraińcy, którzy odstawiają żony z dziećmi do granicy i jadą walczyć z ruskimi, a inni są "lekarze, adwokaci i inżynierowie" z Syrii oraz syryjskie i afrykańskie kobiety z dziećmi wyglądające na facetów w sile wieku. Poczytaj se statystyki - od 50 do 60% uchodźców z 2015 to faceci, którzy zostawili swoje rodziny w strefie konfliktu lub faceci, którzy w ogóle nie przybyli z żadnej strefy konfliktu.
Tylko, że mężczyźni w wieku poborowym nie mogą opuścić Ukrainy. Natomiast tam sytuacja była odwrotna, to właśnie mężczyźni jako "najsilniejsi" wyjeżdżali po to aby gdy się ustawią ściągnąć swoje rodziny.
Co do Ukraińców to też znaczna ich część ucieka z terenów gdzie nie ma żadnych działań wojennych. Przecież to nie jest tak, że wszyscy są ze wschodu czy z rejonów Kijowa. Ale o tym cicho bo jak Ci co szczuli na migranów z bliskiego wschodu się zorientują to będziemy mieli nowy wypływ szamba.
Co do statystyk to masz tu dość ciekawe z samego artykułu:
Cytat:Po pięciu latach od przyjazdu ponad połowa ma stałą pracę i płaci podatki. Ponad 10 tys. ukończyło w Niemczech studia. Około 44 proc. mówi dobrze lub bardzo dobrze po niemiecku. Po roku uczęszczania do niemieckiej szkoły 80 proc. dzieci deklarowało, że są częścią społeczności szkolnej.
Jeżeli wydaje Ci się, że ponad połowa posiadających stałą pracę (co oznacza, że uwzględniając prace dorywcze pracuje jeszcze większy odsetek) to mało to proszę sprawdzić jaki odsetek Polaków zdolnych do pracy faktycznie pracuje w Polsce. Bo wg danych ze stycznia 2021 było to 57,3%.
Ja wiem, że wygodnie powtarzać prawdy objawione, że przyjeżdżały tam wyłącznie muzułmańskie darmozjady łase na niemiecki socjal. Ale czasem wypada weryfikować to w co się wierzy.
PS. Nie mam teraz danych ale coś mi doświadczenie podpowiada, że 44% mówiących dobrze lub bardzo dobrze po Niemiecku to odsetek absolutnie nieosiągalny wśród polskich emigrantów zarobkowych do Niemiec.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"