dammy napisał(a):Dostałeś
Nie widzisz różnicy między wpływem przyjętych założeń tj. naturalistyczne na jednostkę od wpływu na naukę. (Zresztą, nauka nienaturalistyczna też miała swoje sukcesy i tłumaczyła zjawiska np. Arystotelesa czy Newtona. Chociaż Arystotelesa możnaby nazwać materialistą (nie ateistą) bo zdaje się że uważał substancje za fizyczną) od wpływu na jednostkę? Tego dotyczy pytanie. A nie nauka naturalistyczna ma osiągnięcia
Dammy napisał(a):Dla mnie jest to rzecz ważna gdyż po prostu chcę wiedzieć co się wokół mnie dzieje. Potrzebuję tego. I nie żal mi ani złotówki wydanej z moich podatków na ten cel
Mówisz tak bo masz co żreć, gdzie spać i jakieś rozrywki. Masz zapewnione podstawowe potrzeby. Gdybyś mieszkał w Burundi wstawiłbyś skoro świt, orałbyś pole, sypał byś świni do koryta prosa i miałbyś to w dupie
dammy napisał(a):Tacy wybitni duchowni, a zarazem uczeni jak Max Planck
Protestant nie duchowny
Dammy napisał(a):Georges-Henri Lemaître
Należy pamiętać że G.H. Lemaitre nie dlatego nie łączył filozofii z fizyką że nie uważał że tak nie wolno. Tylko dlatego żeby nie posądzono go o uprawianie religii. I to było powodem jego słów do Piusa XII o tym żeby nie łączyć stworzenia z WW
Dammy napisał(a):Michał Heller
Najpierw to powinien zająć się pożyteczną pracą jak głoszenie Ewangelii a nie pisanie o jakiś tlach czerwonych
Dammy napisał(a):Toteż wypracowywanie naturalistycznego opisu wszechświata ma pozytywny wpływ również na wierzących
Wręcz przeciwnie. W Finlandii czy Szwajcarii dominuje naturalizm z ateizmem a stopa życia jest bardzo wysoka. I co z tego? Chodzą się huśtać czy poddają się eutanazji. Ergo,
1) ma wpływ negatywny
2) nie ma go wcale
Dammy napisał(a):Gdyż wiara i nauka wg nich nie mają możliwości się wykluczać
Mówią o fizyce. Mnie interesuje antropologia
Dammy napisał(a):World Web Wide czyli www. to początkowo otwarta sieć przeznaczona do wymiany informacji wśród naukowców
Mówisz o internecie? Pragnę przypomnieć że powstał on w USA na użytek wojska. I wielka to filozofia nie była, kilka komputerów połączonych po kablu
dammy napisał(a):Za windows musisz płacić
A po co? Instalujesz za free wersję trail. I aktywujesz ją komendami w CMD. Ja tak zrobiłem

Dammy napisał(a):I do tego była kierowana moja odp
I jaki to miałoby wpływ na życie Miecia gdyby fizyk twierdził iż Bóg stworzył Wszechświat i mozna tłumaczyć zjawiska? Dla mnie bez różnicy