InspektorGadżet napisał(a): A co się niby ziściło? Minęło 10 lat i Chiny nie mają większej gosp. od UE i USA razem wziętych (jak rozumiem).
Tak. Ale są potężne i są równoprawnym rywalem dla USA (nie to co Rosja).
InspektorGadżet napisał(a): Zresztą, mają mniejszą od samego tylko USA.
Nom, USA to nadal największa potęga na świecie. Nie chcę skłamać, ale czytałem gdzieś, że PKB Rosji jest mniejsze niż PKB Nowego Jorku. Co ciekawe PKB Polski jest mniejsze niż PKB jednej tylko dzielnicy nowego Jorku.
InspektorGadżet napisał(a): Daleki Wschód Rosji jak był Ruski tak jest.
Oficjalnie.
InspektorGadżet napisał(a): Syberia jak była Ruska tak jest.
Teoretycznie tak.
InspektorGadżet napisał(a): A Rosją dalej rządzi ta sama mafia
No i właśnie oglądamy jej samozaoranie.
Dwa Litry Wody napisał(a): Powstaniu politycznej próżni którą wypełnią nieprzyjazne lub w najlepszym przypadku kłopotliwe dla Zachodowi podmioty generujące problemy, których rozwiązanie znacząco przekraczać będzie koszty jakie generuje użeranie się z Rosją w jej obecnym kształcie.
A skąd wiesz? Może Tatarstańczycy to mili ludzie, którzy chcą sobie żyć w dobrobycie bez sankcji nałożonych na Rosję?

Dwa Litry Wody napisał(a): Naprawdę nie widzisz różnicy między nielegalnym wyrębem lasu na jakimś syberyjskim zadupiu a ustanowieniem chińskiej wyłącznej strefy ekonomicznej od Morza Czukockiego po Morze Karskie? Naprawdę jesteś przekonany do tego, że z uzbrojonym w głowice nuklearne kaukaskim odpowiednikiem ISISu będzie można rozmawiać na identycznych zasadach jak z Islamską Republiką Pakistanu?
Nie wiem, nie znam się. Ja tu laik zupełny jestem. Trza się będzie jakoś dogadać z Kaukazem.
Dwa Litry Wody napisał(a): Zastanawiałeś się skąd bierze się bogactwo Moskwy i Petersburga?
E, myślał ja że łony tam w tych miastach robią coś pożytecznego
Jak to jest tylko utuczone na ropie to nie ma co tego brać
Z tą Syberią rzeczywiście jest problem, ale Syberia już od lat próbuje się uniezależniać od rosji - trza by wzmocnić Syberię i ją połączyć jakoś z Zachodem.
Dwa Litry Wody napisał(a): W cywilizacyjnym starciu z Chinami Zachód bardziej potrzebuje Rosji
Jak ich przekonasz aby byli po naszej stronie? Ciężko mi to sobie wyobrazić. Nie zmienisz ludziom poglądów po tylu latach prania mózgu.
I dodatkowo nauka z historii - kiedy Rosja była silna, to Polska miała przesrane - kiedy Rosja była słaba akurat dziwnym trafem zawsze to korelowało z silną Polską.
Adam M. napisał(a): upokorzenie Rosji nie pomoze w pozniejszej z nia wsplpracy.
Upokorzenie już ma miejsce, więc na to aby nie została upokorzona już za późno.
Druga sprawa - Rosja czuje się upokorzona automatycznie i zawsze wtedy kiedy dzieje się coś nie po jej myśli. Warto się zastanowić czy warto dbać o dobre samopoczucie Rosji.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać