bert04 napisał(a):Przeniesione:Utrata wiary czy zerwanie z kościołem?
zefciu w wątku <Wojna Rosyjsko-Ukraińska 2022>' napisał(a):geranium napisał(a):Czy z tego powodu zefciu stracił wiarę w Boga?Nie. Ale gdybym nie stracił jej wcześniej, to kazanie Cyryla byłoby pewnie gwoździem do jej trumny.
Z powodu wojny?
Cytat:Przez chwile myślałam , że to może prima aprilis. ale to dopiero marzec.Na początek poproszę, żeby dyskusję o utracie wiary zefcia prowadzić w wątku „zmiana stron”.
Mam nadzieję, że za ten współczujący post zefciu mnie nie zbanuje..
Z powyższego wynikałoby, że utrata wiary była przed 24.02.2022, a konretniej przed przemową Cyryla, oby mu wrzody na tyłku wyrosły, w której stanął w jednym szeregu z ideologią Ruskiego Mira. Być może nie decydującą, w końcu PAKP jest niezależny od Moskwy. A i z Ukrainy idą słuchy, że parafie jeszcze należące do moskiewskiego patriarchatu przenoszą się pod skrzydła patriarchatu Ukrainy.
Z drugiej strony, czy nie było to pewnym elementem wyzwalającym? Przecież po skandalach w KRK też mnówstwo osób ogłaszało, że odchodzą z pobudek ogólnych, że już wcześniej mieli wątpliwości, że skandale co najwyżej je potwierdziły. Czy u Ciebie nie było tak, że przemówienie Cyryla ujawniło, jak ta największa chyba Cerkiew na świecie jest od środka przeżarta naziolstwem rosyjskim i nie wyzwoliła tego właśnie publicznego wyznania?
O swoich wyborach pisze Obirek i Augustyniak.
Coraz więcej pojawia się takich publikacji, świadectw, z których wyłania się obraz polskiego katolicyzmu jako systemu opresyjnego, służącego bardziej kaście księży niż społeczeństwu. Ten proces demaskowania nadużyć tej grupy społecznej będzie się w najbliższych latach nasilał” – przewiduje prof. Stanisław Obirek (rocznik 1956), teolog, historyk, antropolog kultury, były jezuita, wyświęcony w 1983 roku. Opuścił stan duchowny w 2005 roku, wcześniej wielokrotnie dyscyplinowany i uciszany za krytyczne wypowiedzi o Kościele, Watykanie, a zwłaszcza Janie Pawle II.
W krótkim eseju odnosi się do kilku badań religijności i wspomina o sześciu książkach, które w wielu wymiarach diagnozują kryzys Kościoła katolickiego, czy szerzej – chrześcijaństwa. Oto ten tekst.
„Dewastujący spadek praktyk religijnych” (wg prymasa Polaka)
https://oko.press/nieodwolalna-agonia-ka...cijanstwa/
Dziś ciekawa audycja chyba w TOK FM o sytuacji zakonnic. One także często zrywają z kościołem ale czy z wiarą?
Wiara w Boga być może staje się sprawą intymną. Osobistą. Nie jest elementem uspołecznienia tak jak było kiedyś.