Dwa Litry Wody napisał(a): Ale ja nikogo nie usprawiedliwiam. Po prostu wyjaśniam, że Rosjanie to tacy sami ludzie jak my i w sytuacjach ekstremalnych zachowują się ekstremalnie.
Obawiam się, że popadasz w ten sam błąd co ludzie jak Franciszek I, na siłę potrzebujących znaków pojednania. Lub jak ludzie po II WS, na siłę poszukujących tych "dobrych Niemców", tych Schindlerów lub von Stauffenbergów, żeby przyciszyć fakt, jak nieomal cały naród mógł się składać z wykonawców, pomocników lub przynajmniej cichych akceptantów tego reżimu. Abstahując od oceny pojedynczego człowieka, naród rosjański ma problem. Nawet opozycjoniści jak Nawalny są nacjonalistami i ich krytyka Putina ogranicza się do korupcji raczej niż do wojenek post-imperialistycznych. To naród w którym ludzie wystawiają na ichnim ebay-u (nie wiem, jak u nich to się zwie) trofieja z podkreśleniem, że są zdobyte w Ukrainie. To naród, w którym żona zezwala mężowi na froncie na gwałcenie ukraińskich kobiet, byle nic jej nie mówił i używał kondoma. Przykładów pomniejszych nie spomnę, te mi zapadły w pamięć, ale jest tego więcej. Nie mówię tu o okrucieństwie frontowych żołnierzy, bo to osobny temat i zawsze można do pewnego stopnia tłumaczyć brutalizacją wojny, falą i mnóstwem innych rzeczy. I w pewnym momencie zaczynasz pytać się, ile kontrprzykładów trzeba, żeby przywrócić wiarę w rosyjski naród. Jedna laska wymachująca kartką "No War", która dostała symboliczną karę i teraz pracuje dla "Die Welt"? Te parę set demonstrantów, których udział w społeczeństwie jest mniejszy, niż anty-koroniarzy w jakimkolwiek społeczeństwie Zachodu? Te paręnaście osób z biało-niebiesko-białą flagą, którzy nawet tym symbolem muszą się odcinać od tradycyjnych barw Rosji?
Jeden pro-ukraiński instagramer to dosyć dobrze podsumował, podaję z pamięci. Zadawał różne pytania do swoich rosyjskich kolegów a jedno z nich było, dlaczego w Białorusi, państwie totalitarnym z mediami państwowymi i przemocą policyjną nie ma akceptacji w społeczeństwie dla inwazji, ale działa nawet partyzantka wysadzająca aktywnie tory. Odpowiedz sobie na to pytanie, zanim będziesz kontynuował ten tok usprawiedliwiania ludzi w Rosji.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!