lumberjack napisał(a):Rowerex napisał(a):Zatem ateizm jest wyłącznie szczególną formą anarchii - jest to anarchia w stosunku do prawa opartego na teizmie.
Tu bym się nie zgodził. Ateizm to tylko niewiara w Boga. Niekoniecznie musi mieć przełożenie na odrzucenie prawa opartego na teizmie. Albo moralności. Albo częściowo można odrzucić prawo i moralność, a część sobie zostawić - to co akurat pasuje ci. We mnie np. dalej żyją sobie zasady mojego byłego teizmu - staranie się aby unikać 7 grzechów głównych. i ciągle uważam, ze to jest dobry przepis na fajne, dobre, zdrowe (dla wielu ludzi - nudne) życie.
Pewnie tak jest. To jest dobry przykład. Ja nawet nie wiem co to za grzechy. Myślę, że ta dziewczyna, która napisała ten post na interii chciałaby aby ateista miał te swoje grzechy główne. Może się okazać, ze istnieje duże podobieństwo. Moralność wg mnie pochodzi od człowieka a nie od Boga. Trzeba by to przeanalizować.
Może ateiści częściej reprezentują etykę konsekwencjalizmu. Ważny jest efekt działania a nie jakieś bardzo ściśle określone normy.
Efekt postaci jak największego dobra.
Na przestrzeni wieków ludzie poszukiwali reguł postępowania.
"Jak oceniać ludzkie czyny? Na podstawie ich skutków czy zgodności z etyczną normą? Czy można usprawiedliwić, a nawet uzasadnić czyny uznawane za nieetyczne, ale podjęte ze względu na czyjeś dobro? A jeśli tak – jakie dobra mogą stanowić kryterium w ocenie moralnej skutków ludzkiego działania? To odwieczny spór między tymi systemami etycznymi, które nakazują postępować zgodnie z moralną normą, a tymi, które rozważają przede wszystkim realne skutki działań. "
Dobry materiał przedstawiający te usiłowania:
https://zpe.gov.pl/a/wprowadzenie/D14jrRqHZ
"Konsekwencjalizm obejmuje zatem wszystkie te doktryny etyczne, które uznają za etycznie wartościowe takie intencje i czyny, których następstwa (nawet tylko oczekiwane) przysparzają jakichś dóbr. Wartość etyczna czynu zależy więc od wielkości dobra powstałego w następstwie określonego czynu (lub powstrzymania się od niego). "
Są zapewne ateiści, którzy kierują się etyką deontologiczną, etyką norm.
etyka norm a konsekwencjalizm