bert04 napisał(a): No bardzo śmieszna analogia. Przeważająca część religii* ustanawia kodeksy moralne kodyfikujące dobre i złe zachowania. Przeważająca część ludzi zachowuje się moralnie. Pytanie, jaki wpływ ma brak religii na moralność** jest jak najbardziej uzasadnione. Natomiast, poza przypadkami, że jest to granie na instrumencie nie jest mi znany związek między hobby a smakiem muzycznym.No to lepszą analogią może być pytanie „jakiej muzyki słuchają osoby nienależące do fan-clubu żadnego zespołu”.
Cytat:W zasadzie wszystkie rewolucje minęły, taka jest ich natura, to gwałtowna przemiana. Niektóre zostawiły bardziej trwałe śladyNo czyli nie minęły, w takim sensie, jakby chcieli reakcjoniści. I nie miną, chyba że cały porządek społeczno-gospodarczy ludzkości stanie się taki, jak był za jakichś tam „starych dobrych czasów”.
Cytat:Porównywania "ideologii dżender"*** do bolszewizmu to nie tylko dezawuacja, to odwołanie się właśnie do tego ostatniego typu rewolucjiPorównywanie liberalizmu z bolszewizmem to po prostu tania zagrywka na zasadzie „to rewolucja i to rewolucja, więc obie muszą być be”.
Cytat:I nie ma to nic wspólnego z tym, że niektóre z tych zamików są konstruktami ciężko mieszczącymi się w normach językowych?Ma niewiele wspólnego. Język ewoluuje i różne przejawy tej ewolucji budzą różne emocje. Ale jakkolwiek by ludzie nie marudzili na formę „włãczać”, to nigdy nie zrówna się to emocjonalnie z burzą na temat „psycholożek” i używania rodzaju nijakiego w pierwszej osobie.
Cytat:ale już "they/them" nawet w angielskim napotyka na przeszkody, bo nie wiadomo, czy łączyć z czasownikami w liczbie mnogiej, czy jednak pojedynczej (spotkałem oba modele).Naprawdę? Wskaże mi jakąś wypowiedź, gdzie ktoś pisze „they does”. Bo ja się nie spotkałem. A używam pojedynczego „they” nawet nie z potrzeby uwzględnienia niebinarności, ale z braku wiedzy o płci osoby, o której piszę.
Cytat:A wiadomo, że jak coś w Hameryce wymyślą, to do Polski też przybędzie. To co, będzie jak w Sierotce Marysi "Niech se oni siędą"? Czy wymyśli się jakąś inną kalkę?Cholera wie. Pożyjemy, zobaczymy. Na razie eksperymentuje się z rodzajem nijakim, dukaizmami i cholera wie, czym jeszcze.
Cytat:były już wikinżki i wroginieNo ale zauważ, że to jest akurat prąd odwrotny do tego, jaki mamy w języku angielskim. Feminatywy to jest nasz, słowiański, swojski fenomen. Zresztą pamiętający czasy IIRP.