Papilucas napisał(a):(Miriam ma te same funkcje jak powiedzmy Demeter, czy Izyda egipska,)
Ja pierdole. Za pisanie takich bajek rodem z kopiuj-wklejek powinien być ban
Bert04 napisał(a):Mówisz o tym wątku, gdzie ignorujesz zjawiska przytaczane Ci przez interlokutorów?
Niby gdzie? Na każdy zarzut odpowiedziałem. Chyba wyraźnie mówię o sensownym wytłumaczeniu?
B4 napisał(a):Jak nie objawił jak objawił?
Rzymianom się nie objawiał
B4 napisał(a):Jak mogło być "skierowane do konkretnych ludzi", jeżeli Słońce jest widziane przez wszystkich ludzi? Dwa Słońca stworzył?
Normalnie. Ja nie wiem jak wyjaśnić fakt że widzieli cud Słońca, dlatego uważam że najlepszym wyjaśnieniem jest cud
B4 napisał(a):piramidy wyjaśnień, jednakże taka "lokalna anomalia", czy to wyjaśniona naukowo czy religijnie, jest prostsza
No i w czym problem?
B4 napisał(a):Nie mają takiego samego znaczenia dla dogmatów wiary
Wiek ziemi nie ma znaczenia dla Misji Chrystusa. Co innego idea odkupienia
B4 napisał(a):Lokalne anomalie" pozwalają na wytłumaczenie przeważającej większości cudów, z którymi borykają się różni fundamentalni chrześcijanie odrzucający naukę, bo cośtam im nie pasuje i teraz nie potrafią sobie z tym poradzić
Jaka jest jakościowa różnica między cudem Słońca a rozmnożeniem chleba? Żadna. Nie widzę problemu. Skoro pewne cuda mają skutki w przyrodzie (jak podawane przeze mnie wyschnięcie gleby czy zmiana koloru otoczenia)