bert04 napisał(a):Ok, takie sformułowanie: "można pod to podciągnąć" nie jest znakiem równości. Podciągnij więc swoje sformułowanie, tak by wyszło z tego: iż Żydzi (choćby przez mniejszość swojej historii) podbijali Ziemię Świętą i krzewili monoteizm.Teista napisał(a): Bert...... czy możesz ściślej wyjaśnić swoje pitolenie o podboju Ziemi Świętej przez Żydów, którzy (według Ciebie) krzewili monoteizm???
Napisałem "można pod to podciągnąć", więc takie sformułowanie już nie jest znakiem równości, jak raczyłeś może zauważyć. W kontekście dyskusji, a konkretnie wypowiedzi @atei58 o wyprawach krzyżowych. Przy czym opisy biblijne pokazują tu raczej eksterminację politeizmów niż krzewienie "alternatywy", ale nie uważałem, że taka precyzja była tu konieczna. Nacisk był na aspekt wojny religijnej, a nie na jakieś misjonarskie zapędy... lub ich brak.
Trochę Ci pomogę.
Otóż Żydzi rzeczywiście podbili Ziemię Świętą, ale nie krzewili tam monoteizmu, bo na tych ziemiach monoteizm już od dawna się ukorzenił i dobrze funkcjonował. Mam na myśli wydarzenia, które miały miejsce na Ziemi Świętej zaraz po zakończeniu II Wojny Światowej.
Przeczuwam jednak, iż nie o tych wydarzeniach myślałeś pisząc Swój post, a o biblijnych, przedstawionych w Torze. Tam, w tamtych czasach jeszcze nie było Żydów. Był inny naród i ten naród nie miał, w odgórnie (
) narzuconym statucie „krzewienia” czegokolwiek, a raczej miał odgórny nakaz „wycięcia” - wszystkich. Nie udało się, był wyjątek. Tak czy siak: ani Izraelici, ani Żydzi nigdy nie krzewili monoteizmu – nigdy nie krzewili – znaczy – nie wywoływali wojen religijnych i nikogo nigdy nie przymuszali do monoteizmu – oni, po prostu „wycinali”, albo zachowywali ( przez większość swojej historii {cytat}
) bierną postawę w tym temacie.To jak to „podciągniesz” – niecierpliwie oczekuję Twojej odpowiedzi.