zefciu napisał(a):Na szczęście są przypowieści, które trudno przekręcić.
Cytat:Dlaczego?
Przykładowo przypowieść o ziarnie:
Pierwsze ziarno padło na drogę suchą i nie wzeszło. Drugie padło na miejsce, z małą ilością ziemi i wzeszło, ale uschło. Trzecie padło na ziemię żyzną i wydało plony.
Piszę z pamięci. Użyłem wyrazów w innym szyku i inne zdania, ale koncepcja jest zachowana, dzięki temu że używam obrazów, które zamieniam na tekst. To mnemotechnika. która ułatwia zapamiętywanie.
Cytat:Cytat:Nie wiem nawet, który z bohaterów hinduizmu mógłby być postacią historyczną.
A mało to jest w środowisku paleoastronautycznym ludzi, którzy np. opowieści z Mahabharaty interpretują jako opis wojny jądrowej? Czym się różni ich mechanizm naciągania starych opowieści do „wysokiej techniki” od Twojego?
Zależy mi na historyczności postaci. Tym to się różni od paleoastronautyki.
Cytat:Skąd Apostołowie wiedzieli, że to akurat Mojżesz i Eliasz?
W trakcie spotkania to padło.
Cytat:Cytat:Co do buddyzmu to powinien się wypowiedzieć, ktoś obeznany. Co widział Budda podczas oświecenia?
Nie wiem, co widział. Ważne, do jakich wniosków doszedł. I wnioski te nie są w 100% zbieżne z wnioskami, jakich doznali chrześcijańscy mistycy, czy syberyjscy szamani.
A ja wolę twierdzić, że widział to, co widział. A wnioski do jakich doszedł wynikały z tego, co widział i co wiedział. Dlatego wnioski mogą się trochę różnić.
Cytat:Ale tutaj nie chodzi o to, żeby pokazywać „argumenty przeciwko hipotezie”, tylko wskazać bezzasadność hipotezy.
Hipotezę płaskiej Ziemi obala nauka. Podasz argumenty naukowe?
Cytat:Alternatywa dla używania pieniędzy pojawi się może kiedyś w świecie „postrzadkości”. Póki co jednak widzimy, że trzymanie się etyki biblijnej w kwestiach pieniężnych może przynieść więcej szkody niż pożytku. Np. okazuje się, że bez instytucji oprocentowanych pożyczek gospodarka ciężko funkcjonuje. A takowe są jasno przez Biblię potępiane. Co sprawiło, że w średniowieczu kazano się takimi parać obywatelom drugiej kategorii. Co doprowadziło do tego, że obywatele drugiej kategorii stali się bogaci, ale jednocześnie znienawidzeni. Co miało swoje bardzo praktyczne konsekwencje.
Nie tylko oprocentowanie jest potępiane, ale mówi się wprost: służysz Bogu albo mamonie. Bez nowych rozwiązań nie da się wyeliminować pieniędzy. I nie chodzi o kryptowaluty. Nowy środek powinien mieć wbudowany mechanizm antykumulacyjny, dzięki temu:
1) praca ludzi w większym stopniu będzie im służyć i życie stanie się łatwiejsze
2) przestaną być realizowane szkodliwe projekty biznesowe, których przyczyną jest egoizm (wyzyskujące ludzi, przeciwne środowisku naturalnemu, defraudacje, oszustwa itd.)
Może rozwiązaniem byłyby płatności udziałowe? Elektronicznie do ogarnięcia.
Rowerex napisał(a):□--□ po \/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/
Jechać prosto nie problem, ale jak skręcać