Jaques napisał(a): Piszę z pamięci. Użyłem wyrazów w innym szyku i inne zdania, ale koncepcja jest zachowana, dzięki temu że używam obrazów, które zamieniam na tekst. To mnemotechnika. która ułatwia zapamiętywanie.
No dobrze. Ale to przecież nie jest dowód na to, że przypowieść jest oryginalna. Tylko na to, że jeśli ktoś miał intencję przedstawić ją w formie oryginalnej, to przedstawił.
Cytat:Zależy mi na historyczności postaci. Tym to się różni od paleoastronautyki.
No przecież ci od paleoastronautyki też twierdzą, że zależy im na historyczności.
Cytat:A ja wolę twierdzić, że widział to, co widział.
A jakie ma znaczenie, co Ty wolisz twierdzić? Samo założenie, że Gautama coś konkretnego zobaczył jest już założeniem nieuzasadnionym.
Cytat:Hipotezę płaskiej Ziemi obala nauka.
Hipotezę płaskiej ziemi wzbogaconą o setkę dodatkowych bytów, które sprawiają, że Ziemia wygląda jak kulista, mimo że jest płaska już nie jest tak łatwo obalić. A zawsze można dodać nowe byty. Na tym właśnie zasadza się pseudonauka — dodajemy nowe wyjaśnienia tak długo, aż interlokutorowi znudzi się szukanie luk w naszej „teorii”.
Cytat:Nie tylko oprocentowanie jest potępiane, ale mówi się wprost: służysz Bogu albo mamonie. Bez nowych rozwiązań nie da się wyeliminować pieniędzy. I nie chodzi o kryptowaluty. Nowy środek powinien mieć wbudowany mechanizm antykumulacyjny, dzięki temu:
1) praca ludzi w większym stopniu będzie im służyć i życie stanie się łatwiejsze
2) przestaną być realizowane szkodliwe projekty biznesowe, których przyczyną jest egoizm (wyzyskujące ludzi, przeciwne środowisku naturalnemu, defraudacje, oszustwa itd.)
A tutaj mamy do czynienia z innym mechanizmem apologetyki — bierzemy jakiś mały fragment świętej i uznajemy, że potwierdza on jakiś złożony nowoczesny koncept. Ale znowu — nie ma przesłanek, by twierdzić, że Jezus coś takiego postulował. Zresztą w kwestii podatków płaconych Cezarowi raczej wydawał się godzić z istniejącym systemem ekonomicznym.