Jaques napisał(a): "Nie zdobywajcie złota ani srebra, ani miedzi do swych trzosów" (Mt 10,9) - no piękne potwierdzenie, że używano trzosów, ale widzisz co tu jest napisane?Z innej bajki, ale w nawiązaniu - w mojej pracy dostajemy pewne dokumenty, których fragmenty (np. pojedyncze akapity) są na podstawie ich treści przypisywane do różnych osób po to, by te osoby wydały co do nich pewne opinie. I wielu robi tak, że filtrują sobie cały tekst dokumentu w taki sposób, by widzieć wyłącznie fragmenty przypisane do nich, po czym wydają opinię...
(...)
Problem w tym, że po takim przefiltrowaniu powstaje zbiór zupełnie niepowiązanych ze sobą treści, co do których nie można w żaden sposób określić kontekstu w którym się one rzeczywiście znajdują...
Rozumiem takie postępowanie, bo jest ono najprostsze, najmniej kosztowne i szybkie, tyle że po zebraniu wszystkich opinii w całość powstaje niemiłosiernie zafałszowany bełkot, który można sobie głęboko wsadzić... Niektórzy już się nauczyli, że owszem, filtrowanie pomaga, ale po warunkiem, że z boku ma się na widoku cały tekst, aby nie zatracić kontekstu, a przy tym sensu.
Przeczytałem fragmenty które podałeś, ale czytałem też tekst przed i po - i właściwie nie che mi się polemizować... Napiszę więc tylko tak - jeżeli masz ochotę, to przeczytaj niekoniecznie całość, ale przynajmniej trochę przed i po, tak by ustalić gdzie zaczyna się i kończy kontekst w którym pojawiają się cytowane fragmenty, a potem wyciągnij wnioski raz jeszcze - dopiero wtedy możemy podyskutować.