zefciu napisał(a):O nie kolegoTeista napisał(a): Jak rozumiesz to „dotrwanie”?Tak samo jak Ty dotrwanie Żydów.
. Z pewnością Ty wszystko rozumiesz inaczej niż ja. Udowodniłeś to:1. „minusami”, które mi przyznajesz,
[ciach — uwagi do moderacji umieszczamy w uwagach do moderacji]
4. i wiekopomnym, żołnierskim wpisem – „spierdalaj z wątku”.
Jeśli myślisz, że tak samo rozumujemy, to jesteś w wielkim błędzie, bo ja (w sprawach które omawiamy) jestem stabilny. Ty natomiast (jako neofita) wykazujesz bezgraniczną labilność w poglądach, które Nam (na forum) przedstawiasz od 15 lat.
zefciu napisał(a):Owszem, mam ustalone kryteria.Teista napisał(a): Wytłumacz – jakim sposobem - Grecy z biblijnych opisów dotrwali do Naszych czasów? Jak rozumiesz to „dotrwanie”?Jeśli podasz jakiś konkretne kryteria „dotrwania narodu”, według którego Żydzi „dotrwali”, a Grecy, Etiopczycy, Koptowie czy Persowie „nie dotrwali”, to wtedy Twoje zdanie będzie miało jakiś sens.
Po ostatnim powstaniu Żydowie zostali wygnani i w diasporze (żyjąc 2000 lat) nadal byli wierni tradycji przodków, a Torę uświęcali i tak jest do tej pory. Kultura (opisana w Torze) nadal funkcjonuje. Jak wiesz, obchodzą Święto Paschy, Namiotów, Dzień Przebłagania i wiele innych świąt, które zostały opisane, skatalogowane i uznane jako obowiązujące - 500 lat p.n.e. Obowiązują do dziś. Ten Naród przetrwał.
Czy Grecy (obecni) mogą pochwalić się kontynuowaniem tradycji przodków z czasów biblijnych? – Olimpiada? Co jeszcze??
Etiopczycy? – to chrześcijanie (prawie)
Persowie? – to muzułmanie
A teraz najważniejsze: na czym się opieram?
Ernest Gellner, „Narody i nacjonalizm”
Pierwsze wydanie – 1983 r. Przetłumaczono na 24 języki, w tym koreański, 19 wznowień w Wielkiej Brytanii, a sprzedaż to około 160 tysięcy, tylko w WB.
Cytat:Narodowość jest jak związek z kobietą: zbyt uwikłana w naszą naturę moralną, by ją zmienić z honorem, i zbyt przypadkowa, by ją warto było zmieniać”To na zachętę, byś przeczytał całość.
A teraz definicja – co to Naród:
1.Dwie osoby należą do tego samego narodu, jeżeli – i tylko jeżeli – uczestniczą w tej samej kulturze (kultura - system idei, znaków, skojarzeń, sposobów zachowywania i porozumiewania się).
2.Dwie osoby należą do tego samego narodu, jeżeli – i tylko jeżeli – uważają, że należą do tego samego narodu.
Inaczej mówiąc narody są dziełem człowieka, wytworem jego przeświadczeń, lojalności i solidarności, a także korelacji działań i wzajemnej dostępności poszczególnych.
W przypadku Greków, Persów, Etiopczyków ta spójność przeświadczenia, lojalności i solidarności, korelacji i dostępności poszczególnych uległa sile rewolucji chrześcijańsko/islamskiej.
I z tych narodów biblijnych - dosłownie - nic nie zostało. Nic.