To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prawo naturalne. Instynkt, rzecz wyuczona czy dar od Boga?
Teista napisał(a): Dokładnie tak
Nie mówi się „dokładnie tak”, tylko „istnieje taka interpretacja”.
Cytat:Człowiek nie uprawia
Uprawia. Co więcej — w jednym z opisów pewne rośliny się nie pojawiają „bo nie było jeszcze człowieka”. Widać, że autorzyRdz byli tak głęboko zakorzenieni w rolniczej kulturze, że nie potrafili sobie nawet wyobrazić, że pożyteczne dla człowieka rośliny „same rosną”.

Cytat:Życie myśliwego-zbieracza nie jest usiane różami, ale za cholerę, nigdy bym nie zamienił losu łowcy/zbieracza na los pańszczyźnianego chłopa w XVIII wiecznej Rosji, albo robotnika w XIX wiecznym Liverpoolu, albo czarnego niewolnika na brazylijskiej plantacji trzciny cukrowej, albo na los okopowego żołnierza I Wojny Światowej, a nawet na los XX wiecznego chłopo-robotnika z okolic Nowej Huty (dzielnica Krakowa), który ma w domu telefon, kablówkę i zapierdala na comiesięczną ratę na 5-o letniego Golfa 2.0 TDI.
Nie wiem jak ja. Dla mnie to ostatnie jest już trochę kuszące (w porównaniu z myśliwstwem-zbieractwem). Los rolnika wolnego i samowystarczalnego też bardziej mi się podoba, niż ganianie z dzidą po dżungli.

Natomiast w porównaniu z kodoklepaczem w XXI wiecznej Polsce, to już w ogóle los Piraha, co to liczyć nie musi, więc nie zna koncepcji liczb zupełnie traci urok.

Cytat:Wszystko w Naszych rękach? Nie do końca.
Zupełnie nie. Bardziej jak u Szarleja od Sapkowskiego — o wszystkim decydują tzw. „czasy”. To, w jakich „czasach” (czyli sytuacji cywilizacyjno-technicznej) się urodziliśmy jest największym determinantem naszego losu. A zmienić te „czasy” jednostka może tylko minimalnie i tylko w kierunku, w którym one się i tak zmieniają.

Cytat:„Wszystko co mam, zawdzięczam sobie. Od ojca dostałem marne 8 milionów dolarów”.
Było kiedyś takie badanie, gdzie kazano ludziom grać w gierkę planszową. Jeden z graczy dostawał wyraźne fory. A i tak na końcu wierzył, że swoje zwycięstwo zawdzięcza strategii. Tak już niestety jest — oni naprawdę wierzą, że są „self made” i chyba nie da się na to zaradzić. Gorzej, że wierzą w to też ich fani z niższych warstw społecznych.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Prawo naturalne. Instynkt, rzecz wyuczona czy dar od Boga? - przez zefciu - 03.08.2022, 08:03

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości