lumberjack napisał(a): Gdzie to można sprawdzić, te ich marże? Jeśli to prawda to znaczy, że państwowe spółki sprzedające energię chcą celowo zarżnąć polską gospodarkę i budżety zwykłych Polaków. Tylko po co, co z tego będą miały?Te liczby znajdują też potwierdzenie w kalkulacjach na podstawie marży modelowej, które widziałem już z miesiąc temu, więc raczej są wiarygodne.
Masakra.
Inna rzecz, że to nie do końca tak, że sprzedawcy energii sobie w kulki lecą - częściowo problem wynika z faktu, że ceny na giełdzie są pochodną kosztów krańcowych wytwarzania najdroższego źródła w systemie czyli elektrowni gazowych (nie wiem co to dokładnie znaczy - tu powtarzam za mądrzejszymi od siebie, a że słyszałem to z 3 różnych źródeł z których co najmniej jedno nie ma w tym żadnego interesu) i obliga giełdowego (czyli konieczności kupowania energii na giełdzie).
lumberjack napisał(a): mniej zadowolonych obywateli, mniejsze poparcie, większa emigracja etc.Raczysz żartować... Przecież ten ostry zjazd nie zaczął się miesiąc temu i jakoś w sondażach nie znajduje odbicia. Pod wielkim znakiem zapytania można rozważać czy ostra zima zmieni nastawienie wyborców.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd