geranium napisał(a): Ciekawa konstatacja. Wydaje mi się jednak, że za upowszechnianie wiary i pozyskiwanie wiernych są jakieś zasługi, które liczą się u Boga. Katolicy pokutują za swoje grzechy. Natomiast ateiści bywa, że są z nich dumni.Wg Biblii właśnie tak jest, że coś za coś. Kiedyś było że za powstrzymywanie się od grzechu i pokutę była ogłaszana świętość człowieka obecnie akcenty przesunęły się na wiarę, ewangelizację i zdobywanie nowych wierzących. Jednak przeczytałam tu kilka mądrych postów o tym czy zawsze musi być jakiś interes i czy nie może być po prostu radość z dawania. Jeśli Bóg jest miłosierny to przebaczyć może wszystkim bo taka jego natura, a nie za zasługi z których będzie czerpał korzyści, ale cały szkopuł w tym, że nie wiadomo jaki jest.
Zasadnicze i stare pytanie. Co Bóg ma przebaczać?
Wiara czy uczynki?
Problemem ateisty jest raczej to, że nie wie co mógłby robić na tym drugim świecie przez ten szmat czasu. To przekracza wyobraźnię ateisty
Co do grzechów to jest takie powiedzenie, że kara jest przywiązana do grzechu. Taki przykład ktoś grzeszy rozwiązłością i w pewnym sensie ma dużo przygód, wrażeń i zaspokojenia pożądań ale nie będzie miał stałego związku opartego na wierności, stałej miłości po grób i wszystkich tego plusów. Poza tym będzie miał sporo problemów z ludźmi i ciągle będzie napomniany przez sumienia tych których oszukał tak że pełni szczęścia też nie osiągnie.
Co do świata po tamtej stronie to nikt przecież nie wie jak tam będzie. Czasem myślę że będzie podobnie jak na ziemi. Najpierw się ucieszymy, że jednak uniknęliśmy piekła a potem będziemy żyć już ze wszystkimi i to z tymi także z którymi nam nie po drodze bo ich też Bóg zbawi bo czemu nie. No więc takiego raju i tak nie będzie ale przynajmniej nikt nie będzie potępiony. Jedyna nadzieja, że Bóg będzie nam pomagał się dogadać, że znajdziemy bratnie dusze, których tu na ziemi nie możemy znaleźć i że przestrzeń będzie większa żeby nie spotykać za często "nieprzyjaciół". Ale to tylko gdybanie. A może będzie faktycznie jak w raju.