ErgoProxy napisał(a): Nie badz wiec szybki z banowaniem
W żarciku z banowaniem chodzi mi o to, że w całej tej „dyskusji” nie pada praktycznie żaden argument
ad rem
Cytat:bo sa takie dziedziny (typu polityka, albo stwarzanie swiata), w ktorych albo sie znasz i potrafisz, albo nie i wtedy maksymalizujesz swoja wygrana slepo robiac to, co madrzejszy kaze
No nie. Bo z takim podejściem ludzkość nigdy by do niczego nie doszła. Postęp naukowo-techniczny bierze się właśnie z tego, że ludzie stwierdzają, że jednak
da się coś z tego świata zrozumieć. A w Hi przychodzi Bóg i mówi „zamknij mordę, bo na niczym się nie znasz”.
Cytat:Bo jezeli durnie podskakuja madrzejszym i ci nic z tym nie robia, to z natury rzeczy konczy sie to jednym wielkim gender studies.
Straszne. Jak durnie podskakują mądrzejszym, to wtedy powstają dziedziny wiedzy podważające utrwalone wzorce społeczne. Oby durnie podskakiwali mądrzejszym jak najczęściej.
bert04 napisał(a): Elihu, ni przypiął ni przyłapał, można go wyciąć z tektu bez szkody dla całości, ale w pewnym sensie zapowiada już końcówkę.
Elihu to głos kogoś, kto próbuje dodać do tego całej historii jakiś sens. Jego wyjaśnienie jest minimalnie bardziej przekonujące, niż to, co potem robi Bóg.
Cytat:ale też nie przyjmował niesłusznych oskarżeń i nadal żądał sprawiedliwości, wyzywając samego Stwórcę do odpowiedzi
Ale tej odpowiedzi nie dostał.
geranium napisał(a): Nie wiem czy taka głupia.
A ja nie mówię, że jest głupia. Jest (z perspektywy osoby czytającej dzisiaj) dziwna.