zefciu napisał(a):Odniosłem się do tego, co Ty napisałeś:krzysiekniepieklo napisał(a): A gdzie ja tak napisałem?Jak to gdzie? Zatytułowałeś wątek „Dlaczego przybywa ateistów”. Czy mam rozumieć, że robisz offtop od własnego tematu?
”””Gdyby Ewangelia Łukasza sama w sobie powodowała przybywanie ateistów,”””
No i ja nigdzie tak nie twierdziłem, że ewangelia Łukasza sama w sobie powoduje przybywanie ateistów. Ewangelia Łukasza jest praprzyczyną dzisiejszej ateizacji społeczeństw. To był taki pierwszy wyłom, poprzez który wprowadzono kłamstwa w społeczność uczniów Jezusa. Ewangelia Łukasza miała uwiarygodnić Dzieje Apostolskie i później Pawła z jego listami. Sporo tekstów (zapożyczonych z innych Ewangelii) uczniowie Jezusa znali i dlatego później (po zaakceptowaniu ewangelii Łukasza) łyknęli również Dzieje Apostolskie i listy Pawła. Opozycja podważająca „jedynie słuszną linię” była prześladowana, a jej teksty niszczone. Zostawały tylko teksty "jedynie słusznej linii". No a dzisiaj przybywa ateistów, bo ludzie są dużo lepiej wykształceni i widzą, że to, co jest w Kościołach ma się nijak do tego, czego uczył Jezus. Po prostu nie doświadczają Boga w Kościołach i dlatego odchodzą.