Jaques napisał(a): @krzysiek, zobacz sobie J 6,35:
Cytat:Jam jest chleb życia. Kto do Mnie przychodzi, nie będzie łaknął; a kto we Mnie wierzy, nigdy pragnąć nie będzie.
Tak jak Jezus podzielił chleb, tak nakazał uczniom, by dzielili się jego nauką. I tak jak podzielił wino, tak nakazał, by dzielili się i cieszyli dobrą nowiną. Jedzenie chleba i picie wina w kościele to symbole.
t 26
26 A gdy oni jedli, Jezus wziął chleb i odmówiwszy błogosławieństwo, połamał i dał uczniom, mówiąc: «Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało moje». 27 Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc: «Pijcie z niego wszyscy, 28 bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów.
No, nakazał swoim uczniom żeby jedli i pili. No i jedli i pili, tak jak im Jezus polecił. Każdemu swojemu uczniowi Jezus to samo zaleca. Jedzcie i pijcie.
No i nigdzie nie powiedział, że to są tylko symbole. Niekoniecznie mamy to robić w kościele. W pierwszych wiekach nie było żadnych kościołów ani kapłanów świątynnych. Uczniowie Jezusa Łamali się Chlebem po domach w rodzinie, wśród przyjaciół i znajomych.
""kto we Mnie wierzy, nigdy pragnąć nie będzie.""
Ten, który uwierzył - uczeń Jezusa, wykonuje to, co Jezus polecił robić. A jak ktoś tylko "wierzy" ale nie wykonuje, to i udziału z Jezusem mieć nie będzie.
Taki, który nie wykonuje, to tylko deklaratywnie "wierzy"