prorok Teofil Pożerajko napisał(a):Braterstwo w Chrystusie zawiązuje się poprzez wspólne Łamanie Chleba. Wszyscy, którzy mają w sobie Bożego Ducha stają się braćmi Jezusa i synami Boga właśnie poprzez Krew Jezusa.Ale to jest pustosłowie, to nic nie znaczy. Czarymary jakieś mają mnie zbawić i świat przemienić? I to bez żadnego wysiłku z mojej strony? Albo per analogiam: braterstwo w Religii Pokoju zawiązuje się przez wspólną walkę z niewiernymi, dżihad mniejszy jest zbędny?
Wiem, że nie to usiłujesz głosić, ale coś takiego ci konsekwentnie wychodzi. Może dlatego, że nie narodziłeś się na nowo i stary człowiek przez ciebie przemawia; a Biblia to cóż - jeszcze jedna książka, żadna magia w człowieka nie wchodzi od jej lektury.
prorok Teofil Pożerajko napisał(a):To, że napisałeś to, co myślisz, to jeszcze trochę za mało.Napisałem, żeby ci pokazać, że to co piszesz, nie trzyma się kupy w zderzeniu z twardą rzeczywistością. Może inaczej: kto cięgiem mówi to, co myśli, ten systematycznie głupieje; kto myśli nad tym, co za chwilę powie, ten nabywa życiowego sprytu. Nie twierdze, żem sam sprytny, bo się na takie właśnie "naóki" naciąłem jeszcze za dzieciaka i dlatego właśnie wojuję z prorokami zgłupienia (nie mylić z "głupstwem dla pogan").