Jaques napisał(a): Ależ rób sobie, co uważasz, że Ci da życie wieczne. Niemniej Jezus nie uczył egoizmu, aby każdy dla siebie zgarnął wygraną w postaci zbawienia. Czytałem ewangelie dość dokładnie, by zauważyć, że zależy mu na wszystkich ludziach.A czy ja nie pisałem, że mamy żyć w braterstwie i troszczyć się o siebie nawzajem? To gdzie w tym widzisz egoizm?
Jaques napisał(a): Co do tego, że faryzeusze by pojęli symbole, to walisz w Jezusa jak w bęben, bo to On nie stronił od metafor. A faryzeuszom przypisujesz natchnienie chyba najgorsze. To Jezus też tak poplątał swe mowy, bo z natchnienia najgorszego korzystał???
To tak trudno zrozumieć, że wybrał prostych ludzi, bo nie chciał żeby sami narzucali, jak należy jakąś metaforę rozumieć. Byli prostymi ludźmi i głosili dokładnie to, co Jezus powiedział. No a każdy faryzeusz, to zaraz podaje swoją interpretację i do tego jeszcze narzuca tą interpretację innym. Każdy ma prawo podać, jak on rozumie jakiś fragment Pisma ale nikt nie ma prawa drugiemu narzucać, jak dany fragment rozumieć. Po to Jezus dał nam Swojego Ducha, aby to ten Jego Duch wszystko nam tłumaczył. To ten łysy jadowity gad chce narzucać wszystkim swoją wersję.