Jaques napisał(a):Sam piszesz, że większość ludzi współczesnych Jezusowi wzięła to wprost. To fakt, że Apostołowie czasami nie rozumieli, a czasami źle zrozumieli, no ale jak Jezus to widział, to im dodatkowo jeszcze raz objaśniał. No i nie jest możliwe żeby Jezus zostawił Apostołów w błędnym rozumieniu najbardziej podstawowej sprawy swojego objawienia.Dlaczego uważasz, że dzisiejszy człowiek miał by lepiej zrozumieć Jezusa od ludzi współczesnych Jezusowi? Jezus swoją ofiarę przyrównał do żydowskiej Paschy. Ostatnia wieczerza była Wieczerzą Paschalną. Jego Ofiara była ofiarą Paschalną, no a wieczerza Paschalna była spożywaniem ofiary paschalnej. No a ofiara paschalna była ofiarą przebłagalną za grzechy. Pierwszy raz była złożona przez żydów w Egipcie i obchodzili ją na pamiątkę tej pierwszej Paschy, po której faraon był zmuszony żydów z Egiptu wypuścić. Po prostu spożywanie ofiary Jezusa pomaga nam wyrwać się z niewoli grzechu i spod władzy tych, którzy nas chcą trzymać w niewoli.krzysiekniepieklo napisał(a): t 26
26 A gdy oni jedli, Jezus wziął chleb i odmówiwszy błogosławieństwo, połamał i dał uczniom, mówiąc: «Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało moje». 27 Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc: «Pijcie z niego wszyscy, 28 bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów.
No, nakazał swoim uczniom żeby jedli i pili.
No i nigdzie nie powiedział, że to są tylko symbole.
Jezus często mówił w przypowieściach i posługiwał się symbolami. Czy mówi, że to są symbole? Czasem tłumaczył uczniom, jak rozumieć przypowieść. A to, że to są symbole, to powszechna wiedza. W tym konkretnym przypadku historycznie tak się ułożyło, że większość ludzi wzięła to wprost.
A może było tak... Dzieląc się chlebem, Jezus powiedział, żeby tak samo jak chlebem i nim się dzielili. A uczniowie nie wpadali na to, że to symbol, i napisali w ewangeliach, że chodzi o dzielenia się ciałem Jezusa.
A przy winie powiedział, żeby tak jak dzielą się winem, tak podzielili się jego życiem. I znów uczniowie nie wpadli na to, że to symbol, i zapisali w ewangeliach, że chodzi o dzielenie się krwią, bo to im się z życiem kojarzyło.
|
Prorok krzysiekniepieklo zaprasza
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości