Jaques napisał(a): Idealnie zestawiłeś te cytaty, aby pokazać, że nie masz racjiZałożyłeś, że coś tam zostało przekręcone, bo wydaje się Tobie nielogiczne. Ja uważam, że to ma sens.![]()
Metafory są oczywiście po to, aby coś wyjaśnić tym, którzy wprost nie są w stanie pojąć danego tematu. Pokazujesz fragment Marka, który jak się wydaje mówi coś przeciwnego. O czym to świadczy? Ano o tym, że tekst nie jest idealny. Czy to Marek, czy to tłumacz, czy jakoś inaczej się to stało, ale stało się, że został przekręcony.
I równocześnie co do Ducha się mylisz. Owszem, apostołowie przypomnieli sobie, co mówił Jezus, ale właśnie nie idealnie, co sam zaprezentowałeś.
Jezus wybrał dwunastu Apostołów, w tym Judasza. Użyję metafory. Wiesz, co się dzieje, jak w skrzynce zdrowych jabłek znajdzie się jedno nadgniłe? No, po pewnym czasie cała skrzynka jabłek będzie do wyrzucenia. Taki Judasz mógł wszystkich Apostołów wydać i doprowadzić do ich neutralizacji. Taki jeden obcy element wśród uczniów Jezusa skutkuje rozkładem całej wspólnoty. To dlatego taki obcy element nie rozumie nauki Jezusa aby uczniowie mogli takiego rozszyfrować i wyautować. No i z Pawłem z Tarsu jest dokładnie tak samo. On tylko trochę zrozumiał i sklecił nauki, które miały uczniów Jezusa wyprowadzić w pole. Jak się trochę tym jego naukom przyjrzeć, to widać wtedy, że to są bajki z mchu i paproci. Ja wiem, że wielu z Was dalej mnie nie rozumie. Podałem przykłady kłamstw Pawła najbardziej oczywistych pod względem logicznym. Jak dotrze do Was, że w jednym miejscu kłamał, to zaczniecie się przyglądać uważniej innym kłamstwom Pawła.