lumberjack napisał(a): A nie jest orzekana z automatu w Danii? Tam chyba też jest taki drakoński przepis.
A musimy kopiować wszystkie idiotyczne rozwiązania prawne z zagranicy? W Katarze jest przykładowo więzienie za seks pozamałżeński. Też mamy to wprowadzić u siebie?
Cytat:Kierowca 15-letniego gruchota jest raczej zapewne dużo biedniejszy niż kierowca auta za 200 tysi. Czyli jeden i drugi kierowca odczuje podobnie boleśnie utratę auta mimo że w grę wchodzą zupełnie inne kwoty.
W wymienionym przypadku najistotniejsze jest to, że mamy tu zupełnie dwa różne przewinienia. Za co kara jest taka sama.
Cytat:Ja tam popieram te nowe przepisy.
A ja nie. Chociażby dlatego, że jazdę po alkoholu traktuję bardziej jako problem medialny a nie rzeczywisty. Nawet jeżeli chodzi o wypadki śmiertelne na drogach to nie jest jedna z głównych ich przyczyn. Ktoś zabije kogoś pod wpływem alkoholu - wszystkim odpierdala. Ktoś zabije kogoś przed nadmierną prędkość - co dzieje się znacznie częściej - w zasadzie nic się nie dzieje.
Nie rozumiem więc dlaczego robić tutaj akurat wyjątek. Nie jestem zdecydowanym przeciwnikiem konfiskaty auta - mogło by to być orzekane przez sąd w przypadku recydywy. Ale te przepisy to typowy Ziobryzm - niosą więcej zagrożeń niż rozwiązują problemów.
Ciekawe co byłoby gdyby wprowadzić coś takiego odnośnie głównej przyczyny wypadków śmiertelnych i karać konfiskatą samochodu za przekroczenie prędkości. Konsekwencja by tego wymagała - bo to a nie alkohol jest największym problemem na polskich drogach. Ale coś mi się wydaje, że byłby straszny kwik wśród Polaków-cebulaków co to jeżdżą "szybko ale bezpiecznie".
Chociażby dlatego, że mało kto jeździ pod wpływem alkoholu - a prędkość przekracza zdecydowana większość.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"