Jaques napisał(a):Dlaczego uważasz, że dopiero ja doszedłem do prawdy? Wielu zapłaciło życiem za krytykowanie "jedynie słusznej" wersji Pisma.krzysiekniepieklo napisał(a):Jaques napisał(a): 1) Po co Ci Duch Boży?Pomaga mi odróżnić prawdę od kłamstwa.
Jeżeli duch pozwala odróżnić prawdę od kłamstwa, to czemu dopiero Ty rzekomo wykryłeś kłamstwo Pawła i Łukasza? Przecież było wielu obdarzonych Duchem Świętym.
Zostawiam cię na chwilę z tym pytaniem, abyś sam mógł dojść do prawdy
Jaques napisał(a):Już sześć lat dyskutuję na forach, a zaczynałem na forum "wiara" z tematem "Eucharystia, a związki niesakramentalne". To pierwsze, co mnie raziło w naukach KRK, to jest właśnie wyłączani9e niesakramentalnych z udziału w Komunii. Na tamten moment, nie miałem innych wątpliwości. Czasami, podczas dyskusji ktoś przedłożył fragment pisma, uzasadniając swoje zdanie, a do mnie przychodziła całkiem odmienna interpretacja danego fragmentu. Tak stopniowo dochodziłem, gdzie w Piśmie jest kłamstwo. To, że Paweł i Łukasz byli kłamcami, dotarło do mnie może trzy lata temu. O "przypadku", który nie mógł być przypadkiem, napiszę później.Cytat:Jaques napisał(a): 2) Rzeczywiście prorok pierwotnie znaczyło to, co mówisz. Ale skąd wiesz, że jesteś prorokiem?To zaczęło się osiemnaście lat temu i długo by opowiadać. Miałem takie doświadczenia, że nie da się tego wytłumaczyć przypadkiem.
Na początku wierzyłem we wszystko, czego KRK uczył. Z czasem Bóg zaczął mi objaśniać, gdzie jest kłamstwo i kto to kłamstwo propaguje.
To zbyt ogólne. Opowiedz dokładniej
Jaques napisał(a):Tak, uważam, że nazwa ta była nadana z natchnienia szatana.Cytat:Jaques napisał(a):Cytat:U katolików zaś jest - Bazylika Grobu Pańskiego.
W sensie, że był tam grób, do którego złożono Jezusa. Czemu myślisz, że ktoś nadał tę nazwę w złej wierze?
Bazylika zmartwychwstania podkreśla fakt zmartwychwstania Jezusa
Bazylika Grobu Pańskiego podkreśla fakt śmierci Jezusa.
Czujesz różnicę?
Testament - też podkreśla fakt śmierci. Dalsze przykłady podałem w notce.
Czuję różnicę. Ale odpowiedz na pytanie
Jaques napisał(a):Sądząc po komentarzu, to nie zrozumiałeś właściwie tego zdania. Ja nie traktuję Pisma jako opisu tego, co faktycznie się wydarzyło. Dla mnie jest to pouczenie od Boga. Często, fragmenty Pisma można odnieść do swojego życia i na ich podstawie podjąć właściwe decyzje, co do swojego postępowania w jakichś szczególnych sytuacjach.Cytat:Jaques napisał(a):To ten, który kusił Adama i Ewę w raju, no a później spłodził żmijowe plemię.Cytat:Łysy jadowity gad
Co to jest?
To tylko opowieść. Ludzkość jest starsza. Adam i Ewa nie istnieli. Tym bardziej nie mogli nikogo spłodzić