Cytat:Dlaczego uważasz, że dopiero ja doszedłem do prawdy? Wielu zapłaciło życiem za krytykowanie "jedynie słusznej" wersji Pisma.
Wierzysz, że posiadanie Ducha pozwala dostrzec kłamstwo. Wiesz, że takie Ducha musiało posiadać wielu w przeszłości i wielu obecnie. Skoro większość z nich nie krytykuje Pawła, a przecież odróżniają prawdę, to znaczy, że się pomyliłeś.
Założyłeś, że przyjmując sakrament stajesz się nieomylny. Następnie wszystko, co wymyśliłeś, uznałeś za prawdę. To tak nie działa. Jeżeli chcesz prawdy, to oprzyj się na nauce ewangelicznej. Np. masz przykazanie miłości i widzisz, co się dzieje na wschodzie. Myśląc w tym duchu możesz odróżnić dobro od zła na świecie.
Cytat:O "przypadku", który nie mógł być przypadkiem, napiszę później.
No to poczekam, bo na razie to z tego nie wynika, czemu czujesz się prorokiem.
Cytat:Tak, uważam, że nazwa ta była nadana z natchnienia szatana.
Wiem, że tak uważasz, ale pytam dlaczego dopatrujesz w tym złej woli
Cytat:Sądząc po komentarzu, to nie zrozumiałeś właściwie tego zdania. Ja nie traktuję Pisma jako opisu tego, co faktycznie się wydarzyło. Dla mnie jest to pouczenie od Boga. Często, fragmenty Pisma można odnieść do swojego życia i na ich podstawie podjąć właściwe decyzje, co do swojego postępowania w jakichś szczególnych sytuacjach.
OK. ale co rozumiesz przez łysy gad?