To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ateista ani teista nie wiedzą, że istnieją
@Rodica
Pisałem o czymś innym, ale dobra tam.
Poza tym nie chcę zabrzmieć jak bohater piosenki "Hermaphrodite" Rammsteina, ale ja sam nie czuję, żeby moja dusza miała płeć (płeć to kwestia ciała), więc nie mam zachwianego poczucia męskości, bo takiego poczucia nie mam w ogóle. Jestem po prostu sobą i tyle. Jak Kafka, który mówił, że nie czuje się Czechem, Żydem, czy Austriakiem, bo nawet przywiązania do siebie za mocno nie czuje, a co dopiero mówić o narodowości. Ale to nie temat na jakieś "dżenderowe egzegezy". Język Było nie było, nie mam żadnego deficytu. Nie brakuje mi żadnego rodzica lub nikogo w ten deseń, więc freudyzmy i podobne teorie mnie nie opisują. Daremny trud.

Wracając do tematu wątku, myślę, że "cogito, ergo sum" powinno załatwiać temat istnienia swej świadomości. Reszta może być iluzją, tak. "Mózg w słoiku" i te sprawy. Miałem kiedyś kolegę, który był kompletnym postmodernistą i nihilistą, bo uznawał, że wszystko może być iluzją, więc niczego nie można wiedzieć, więc równie dobrze można się zachowywać losowo. W błędzie był. Mamy takie karty, jakie mamy, a logiczne się wydaje, że najbardziej prawdopodobną rzeczywistością, jaka istnieje, jest ta przez nas widziana. Jak uznamy, że rzeczywistość wokół nas to złudzenie "mózgu w słoiku", to możliwości prawdziwych rzeczywistości jest... nieskończenie wiele, zatem widziana przez nasz rzeczywistość jest pewnie najbardziej prawdopodobną wersją świata i należy w nią wierzyć i "na nią grać". Do tego brzytwa Ockhama tu też działa. Ten kolega rzekł na ten mój argument, że moja logika może też być złudzeniem i może nie być miarodajna w prawdziwym świecie poza moim "słoikiem". Tyle że tok rozumowania tego kolegi sam siebie obala, bo jego tok rozumowania pochodzi z naszego świata, więc w zasadzie i tak naprawdę kolega ten nie powiedział nic i żadnej teorii nigdy nie miał, bo zanim jego teoria w pełni powstała, sama siebie obalała.
Taka "dedukcja", gdzie ostatni wniosek teorii obala samą teorię u podstaw. Fatalista poznawczy zaprzeczał tak bardzo, że aż zaprzeczył swemu zaprzeczaniu. Duży uśmiech
"I sent you lilies now I want back those flowers"
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: ateista ani teista nie wiedzą, że istnieją - przez zefciu - 05.12.2022, 10:10
RE: ateista ani teista nie wiedzą, że istnieją - przez zefciu - 03.12.2022, 13:30
RE: ateista ani teista nie wiedzą, że istnieją - przez zefciu - 05.12.2022, 14:32
RE: ateista ani teista nie wiedzą, że istnieją - przez zefciu - 06.12.2022, 22:06
RE: ateista ani teista nie wiedzą, że istnieją - przez zefciu - 07.12.2022, 15:51
RE: ateista ani teista nie wiedzą, że istnieją - przez zefciu - 07.12.2022, 18:08
RE: ateista ani teista nie wiedzą, że istnieją - przez zefciu - 13.12.2022, 21:57
RE: ateista ani teista nie wiedzą, że istnieją - przez zefciu - 14.12.2022, 10:53
RE: ateista ani teista nie wiedzą, że istnieją - przez Ayla Mustafa - 13.12.2022, 00:09
RE: ateista ani teista nie wiedzą, że istnieją - przez zefciu - 16.12.2022, 14:27
RE: ateista ani teista nie wiedzą, że istnieją - przez zefciu - 17.12.2022, 15:46
RE: ateista ani teista nie wiedzą, że istnieją - przez zefciu - 19.12.2022, 13:58

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości