krzysiekniepieklo napisał(a): 10 Natomiast na tych wszystkich, którzy polegają na uczynkach Prawa, ciąży przekleństwo. Napisane jest bowiem: Przeklęty każdy, kto nie wypełnia wytrwale wszystkiego, co nakazuje wykonać Księga Prawa. 11 A że w Prawie nikt nie osiąga usprawiedliwienia przed Bogiem, wynika stąd, że sprawiedliwy z wiary żyć będzie. 12 Prawo nie opiera się na wierze, lecz [mówi]: Kto wypełnia przepisy, dzięki nim żyć będzie.
13 Z tego przekleństwa Prawa Chrystus nas wykupił - stawszy się za nas przekleństwem8, bo napisane jest: Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie - 14 aby błogosławieństwo Abrahama stało się w Chrystusie Jezusie udziałem pogan i
Żydzi musieli skrupulatnie przestrzegać całej Tory, z każdym najdrobniejszym przepisem, wierząc, że będą zbawieni przez uczynki. Przekleństwo polegało na tym, że nikt nie mógł tego idealnie wypełnić. Jezus odciążył ludzi od tego Prawa i uczył, że zbawienie jest poprzez wiarę, a prawo będzie w sercu i umyśle. Oczywiście chodzi o prawo moralne, a nie jakieś uczynki Tory, bo tylko takie prawo może się w umyśle znaleźć.
"Dam prawo moje w ich myśli,
a na sercach ich wypiszę je,
i będę im Bogiem,
a oni będą Mi ludem.
I nikt nie będzie uczył swojego rodaka
ani nikt swego brata, mówiąc:
Poznaj Pana!
Bo wszyscy Mnie poznają,
od małego aż do wielkiego." Hbr 8:10-11