To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strategia komitetów wyborczych - plany, marzenia, rozważania
Ciekawa rzecz mnie naszła teraz.
Otóż w analizach przyszłego Sejmu traktuję zawsze mandaty dla PiSu jak monolit, który skruszony nie będzie. Tyle że to błędne założenie. W końcu w PiSie trwa walka o schedę po Jarosławie, a walki wewnętrzne nie sprzyjają sile. Poza tym elektorat PiSu jest już wiekowy. Średnio się opłaca na PiS stawiać w dalekim terminie. Zwłaszcza, gdy jest się posłem, który boi się, że nie odnowi mandatu i do władzy już się nigdy nie doczłapie.

Załóżmy, że w wyborach za niecały rok demokraci zdobywają ponad 60% mandatów, ale brakuje 15 mandatów do większości konstytucyjnej. Co wtedy?
Można kombinować.
Po wyborach w PiSie pewnie Zakon PC zrzuci winę na premiera Morawieckiego. Schodzący ze sceny Kaczyński na następcę namaści pewnie Błaszczaka. Pecety zaczną wygryzać Morawieckiego, chroniąc zarazem dla siebie Srebrną. Jednocześnie Morawiecki będzie widział, że nie opłaca mu się zostać w PiSie jako pobity i podbity piesek Błaszczaka, bo widać, że PiS już władzy nie odzyska. Elektorat zbyt wiekowy, a poza tym Błaszczak to tak niecharyzmatyczny i słaby lider, że PiS jeszcze tylko od tego osłabnie. Lipa dla Morawy?
Tutaj byłaby szansa dla demokratów, jeżeli potrzeba by było jakichś posłów do jakiejś większości. Jeżeli miałaby być to większość konstytucyjna (jak w tej historii), to Tusk mógłby odbyć rozmowę z Mateuszem o poniższej treści (pomińmy kwestię, że politycy zwykle aż tak otwarcie nie gadają z powodu podsłuchów):
- Witaj, mój były ekonomisto.
- To niepotrzebne...
- Wybacz. Mam dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia, Mateuszu. Otóż zdarzyło Ci się nie opublikować trochę legalnych wyroków TK jako premier i bezmyślnie podpisałeś pułapkowe świstki od Sasina, przez co naruszyłeś prawo przy organizacji wyborów kopertowych. Te pierwsze naruszenie jest oczywiste. Te drugie też, bo zapadł o tym wyrok NSA. Stary pecet cię załatwił na cacy. My z kolei mamy wystarczające 3/5 posłów, by postawić Cię przed Trybunał Stanu.
- Co chcesz w zamian?
- Konkretny jesteś. Nie postawimy cię przed TS, jeżeli wyrwiesz PiSowi co najmniej dwudziestu posłów i będziesz z nami zmieniał konstytucję i robił inne potrzebne rzeczy. Musimy wyjebać Trybunał przyłębsko-piotrowiczowo-pawłowiczowy i powołać Izbę w Sądzie Najwyższym do badania konstytucyjności. Wtedy Przyłębska będzie sobie mogła najwyżej w domu starców z Kaczyńskim pierdolić o niebycie w odbycie, skoro to tak lubi.
- Dlaczego aż 20 posłów? Potrzebujecie tylko 15.
- Chcę mieć bezpieczną przewagę. Weź tych swoich kolegów z harcerstwa i ladacznice, które ci kasę wiszą i dwudziestkę zbierzesz.
- Nie dam rady, kurwa. Zblokowali mnie przy układaniu list. W ciemno pójdzie ze mną dycha. I to najwyżej.
- Pierdolisz. Tak sfrajerzyłeś?
- A co ja miałem zrobić, jak nawet do Kaczyńskiego się dodzwonić wtedy nie mogłem. Może mu telefon zabrali...
- Blefujesz, by podbić stawkę.
- Nie blefuję. Żeby wyrwać dwudziestkę musiałbyś dać tym ludziom inne obietnice. Gdzie mielibyśmy pójść?
- Zmiksowalibyście się z Kosiniakiem. PSL-Solidarność Walcząca czy coś. Zaczniesz pieprzyć, że już nie chcesz "wojny polsko-polskiej" i że u dziadka na polu robiłeś. Już grunty rolne masz, chujku. I to od Kościółka, czyli chadeckie grunty. Nie zginiesz ze swymi ludzikami. Z poprzedniej kadencji z PiSu uciekło tych paru gowinistów i przedłużyli swe mandaty. Widzisz. Nam ufać można. Nagradzamy dobre zdrady.
- Ale samego Gowina żeście wyjebali. Mam być Gowinem 2.0.?
- Socjotechnika, kurwa. Gowin na listach wyborczych, by szkodził. Sroka i reszta nie szkodzili. Ale "nie bój żaby", zaraz Gowin dostanie fuchę w Stanach i mu deprecha minie od dolarów. Ty też nie zginiesz. Poza tym i tak powinieneś się cieszyć, że nie staniesz wtedy przed TS. Nie masz już życia poza polityką. Twoje chody już nic nie znaczą. To że Kaczyński podniecał się seksualnie facetami podobnymi do ciebie i Obajtka też nic nie znaczy. Żaden bank cię już patykiem nie tyknie. Poza tym nasza prokuratura może przymknie oko na niektóre twe machlojki, jeżeli dołączysz.
- A nie chcesz niezależnej prokuratury?
- Będzie niezależna. Ale i prokuratorzy kalkulują tak, żeby Ziobry nigdy nie wróciły, więc po twym nawróceniu mogą być łagodniejsi. Ja nie ingeruję.
- Aha. Jasne.
- I co zatem, "ostatni Europejczyku" w ex-rządzie?
- Daj mi miesiąc. Dwudziestka będzie. Poza tym nie jestem podobny do Obajtka.
- Okulary. Czarne i krótkie włosy. Podobnawa twarz. Lansowanie się na krasomóstwie, sprawczości, gospodarczym wizjonerstwie i na ekonomicznej eksperckości. Mam wymieniać dalej? Kaczyński widocznie podniecał się wami, zauroczony. Buzia mu się cieszyła na wasz widok. Jak dziecku. Daję ci tydzień.
- Żegnam.
- Dwudziestka! Pamiętaj.

Coś takiego. To może się udać. Przeto warto utrzymywać kontakty z Morawieckim. Wiem, że Vateusz to złodziej, ale może być przydatny w większych celach.

PS
W tym małym dramacie nawiązywałem do tego:
https://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/...y.html.amp
Oby TK został znicościowany w nicości. Duży uśmiech
"I sent you lilies now I want back those flowers"
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Strategia komitetów wyborczych - plany, marzenia, rozważania - przez Ayla Mustafa - 20.12.2022, 22:47

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości