To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obraza uczuć religijnych... nie do wiary
Osiris napisał(a):
Jaques napisał(a): No ja też podchodzę do świata naukowo i poproszę dowód tu, poproszę dowód tam. I zgadzam się, że z dowodami takimi krucho (chociaż szczerze mówiąc nie zajmowałem się tym tematem). Chodzi mi raczej o to, że kto miał szczęście lub traf, że czegoś doświadczył, to już jego. Nie musi na niczyich opiniach polegać, nikt go nie zwodzi, co najwyżej - jak tu już padło - to może własne urojenia. Tylko wtedy jest 50/50: może urojenia/może nie.
No nie jest 50/50. Gdyby tak było, to by oznaczało, że połowa różnych przypadków zjawisk nadprzyrodzonych na świecie się wydarzyła. Tymczasem, nie ma dosłownie ani jednej takiej sytuacji, gdzie komuś udałoby się zebrać jakiekolwiek dowody na poparcie takiego cudu. Zero. W dobie wszechobecnych kamer, telefonów komórkowych i internetu. Dokładnie taka sama sytuacja jest z zielonymi ludzikami. Jak technologia się poprawiła, to nagle UFO przestało się tak często pojawiać. Przypadek?Uśmiech

Powtórzę innymi słowami: chodzi mi o coś innego niż udowodnienie jednostkowych przypadków w taki sposób, aby inni je uznali za prawdę. Też uważam, że to może być niemożliwe lub bardzo trudne. Nagranie kamerą moim zdaniem nie sprawdzi się w takim przypadku. A to dlatego, że zjawisko "duchów" nie jest optyczne, tylko raczej chodzi o bezpośrednie pobudzenie kory mózgowej. To można by wykryć poprzez obrazowanie pracy mózgu, a to nie jest sprzęt domowy. Ale w całej wypowiedzi chodzi mi o coś innego - to może być nieudowodnione doświadczenie jednostkowe i zasadniczą sprawą jest, czy TY jesteś tą jednostką.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Obraza uczuć religijnych... nie do wiary - przez Jaques - 30.12.2022, 18:54

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości