DziadBorowy napisał(a):Abp Ryś też? To ten normalny. I biskup legnicki też chyba rozsądny.Dragula napisał(a): Jest jeszcze opcja, że wszystko zjebało pogłębianie relacji PiS-Kościół, w końcu ciężko się od polityki nie ubrudzić
Coś może w tym jest. Jak przed 2015 zdarzało mi się dostrzegać w KRK czasem jakiś rozsądek to po 2015 roku bardzo szybko narrację zdominowała rozmaita jędraszewszczyzna. W zasadzie od kliku lat jedynym przedstawicielem KRK, który nie odrzuca mnie w medialnym kontakcie jest ksiądz Heller. Reszta jeżeli powoduje już jakąś refleksję, to jedynie taką skąd właściwie ci kolesie się urwali.
Ale może to wina mojej bańki informacyjnej.
Smutne, że u nas wygrał katolicyzm rydzykowy, a nie ten intelektualny, że wygrał antyintelektualizm, a nie intelektualizm.
To ten rydzykowy katolicyzm stawiał pomniki obrońcy pedofilów JPII zwanym dla niepoznaki Kremówkożercą albo 'Breżniewem Watykanu', nadawał imiona szkołom, nadawał nazwy ulicom.
To ten katolicyzm wreszcie postawił też pomnik tej moralnej mendzie prałatowi Jankowskiemu. Sam pomnik został obalony, ale sam fakt, że Ci katolicy wycierają sobie buzie miłością i moralnością, a sami promują takie niemoralne persony. Hipokryzja? Zaślepienie? Ignorancja?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".