Mustafa Mond napisał(a): Myślę, że wszystko rozbija się tu o miłość. Im większa i silniejsza miłość w człowieku, tym bardziej potrafi przeciwstawić się doczesnym egoizmom. Dla mnie miłość to rozszerzenie i wnikliwe pogłębienie perspektywy na świat - zawarcie w swej perspektywie innych ludzi; już nie "ja", tylko "my". Dzięki miłości się rozumie, że świat nie jest jacentryczny co do czasu, miejsca i materii. Wtedy można się przeciwstawić doczesnościom wokół.
Zgadza się - miłość, wartości etyczne, to wszystko sprawia, że robimy postępy na naszej drodze rozwoju, a przez to sami stajemy się bardziej wolni wewnętrznie
Tutaj znalazłam też ciekawy artykuł nawiązujący do tego tematu, chodzi o psychologię ewolucyjną, dzięki której można zrozumieć różne zachowania ludzi współczesnych, które mogą być oburzające czy irytujące, a jednak mają swoje podstawy w początkach naszego istnienia.
Co nam daje psychologia ewolucyjna?
I tu jeszcze jeden
JASKINIOWE UMYSŁY W AGLOMERACJACH. INTRYGUJĄCA PSYCHOLOGIA EWOLUCYJNA
Ps. czytając artykuły, widzę teraz, że ludzie wysokowrażliwi w tamtych czasach mieli większe szanse na przetrwanie i przekazanie swoich genów, ze względu na bardziej wyostrzone zmysły i szybszą możliwość reagowania na zagrożenie